Krátecké štrůdlování

Krátecké  štrůdlování

Malé ohlédnutí za odcházejícím podzimem je naplánováno na sobotu 13. listopadu od desíti do patnácti hodin. Právě na tento den a tuto dobu je totiž v Ekologickém informačním centru Krátká připraveno Krátecké štrůdlování.  

„Možná se někomu nebude líbit kroužek nad „u“ ve slově štrůdlování, protože když se podívá do pravidel českého pravopisu, tak zjistí, že by se mělo používat „ú“. Nicméně ten kroužek je v našem Kráteckém štrůdlování opravdu na místě. Slovo štrúdl pochází z němčiny a český „závin“ se nám do názvu moc nehodil. Ale závin se zavíjí po okruhu, vzniká kroužek a to je právě ten kroužek nad „u“,“ vysvětluje jazykové a gurmánské nuance mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

 

Základem Kráteckého štrůdlování je soutěž o nejchutnější závin, do níž se může zapojit široká veřejnost. Každý, kdo dodá jeden kus štrůdlu, nejlépe jablečného, což ale není podmínku, v délce nejméně pětadvacet centimetrů, může bojovat o zajímavé ceny. Své výrobky můžete odevzdat na Správu CHKO Žďárské vrchy v pátek 12. 11. od 12 do 13 hodin nebo přímo na Kráteckém štrůdlování v EIC Krátká v sobotu 13. 11. od 10 do 11 hodin.

 

Mimo soutěže o nejlepšího štrůdlaře se v Krátké například dozvíte, kterak správně pečovat o stromy. Čeká vás také jablečné občerstvení (kromě jiného vás v sychravém dni určitě příjemně zahřeje punč, svařené víno a grog) a dětské hry a soutěže. „Děti budou házet jablíčka na terč, malovat jablíčka, ochutnávat je. Děti sami určí, která jablíčka se jim nejvíce líbí, jak barevně, tak i chuťově. Budou je známkovat jako ve škole, od jedničky do pětky,“ prozradila spoluorganizátorka Helena Kadlecová.