Rudolf Němec je jako Fryšávka

Rudolf Němec je jako Fryšávka

Ještě do 26. listopadu máte šanci shlédnout výstavu děl malíře, básníka, umělce a bohéma Rudolfa Němce.

 

Tentokrát vystavuje doma. Tedy ne doslova, ale od svého ateliéru k výstavní síni to má opravdu jen pár kroků. Galerie Iva Fialy, nacházející se taktéž v Novém Jimramově, je tedy tentokrát hostitelkou poeticko - magických obrazů Rudolfa Němce.

 

Malíř i galerista se velmi dobře znají a strávili spolu už nejednu volnou chvíli. Dalo by se říct, že Ivo Fiala zná Rudolfa Němce jako své boty a tak si o něm může dovolit říct nahlas i to, co si jiní pouze myslí: „Pořád se chlubí, někdy tak strašně, že se to nedá vydržet a musím odejít. On ten exhibicionismus k umění snad asi patří. Vymýšlí pořád nějaké nové věci a chce radit tam, kde nemá vůbec žádné zkušenosti. Jeho touha po zviditelňování je jako Fryšávka: valí se krajinou, zahýbá, vrací se a znovu teče k cíli. Kam? Do moře, tam se přece všechno smíchá dohromady a nikdo neví, co je z Fryšávky a co z Dunaje. Je hlučný, neposedný, vtipný, má smysl pro humor, je citlivý a umí malovat a taky psát básně. A tak ho beru, jaký je a mám ho rád.“

 

Stejné jako malíř sám jsou i jeho obrazy. Veselé, smutné, zádumčivé, překvapující, šokující, tajemné a kdo ví, jaké ještě. Třeba vás při pohledu na ně budou napadat další a možná mnohem výstižnější slova. Každý se totiž na umění dívá po svém a každý v něm také vidí něco jiného. Ale věřte, že tato výstava určitě stojí za to, abyste si ji přijeli prohlédnout. Přesto, že nic nekoupíte (je totiž neprodejní), si odtud něco odnesete.

 

Otevřeno je kromě neděle kdykoliv od 10 do 16 hodin, ideální je telefonická domluva (775 197 716).