Strážníci pod stromeček pokutové bloky nenadělují

Strážníci pod stromeček pokutové bloky nenadělují

Vánoční svátky by měly být obdobím radosti a klidu. Naopak Silvestr patří k nejveselejším dnům v roce. Ne všichni si ale tyto dny mohou užívat do sytosti.  

Tak například strážníci městské policie nemohou prostě zavřít a jít domů slavit. Vždycky na některého z nich vyjde řada, aby si svátky „užil“ na služebně. „Na Vánoce má denní službu vždycky jeden člověk, zatímco druhý má pohotovost pro případ, že by se dělo něco zásadnějšího. No a noční službu si tu standardně odbývají dva strážníci,“ vysvětluje postup velitel Městské policie Nové Město na Moravě Petr Gregor.

 

Od svého zaměstnavatele, tedy od města, strážníci žádné sváteční výhody jako například štědrovečerní večeři očekávat nemohou. A tak si smaženého kapra a bramborový salát musí sníst doma ještě před službou. „Zároveň je třeba říct, že nelpím na tom, aby na Štědrý den dodržovali strážníci zákonnou přestávku přesně na minutu. Večeři si mohou doma v klidu vychutnat. V případě jakéhokoliv oznámení však mají pracovní povinnosti samozřejmě přednost,“ říká Petr Gregor.

 

I atmosféra na služebně je na Štědrý den sváteční. Je tu ale cítit i nádech smutku. To při představě slavnostně rozsvíceného stromku v kruhu rodiny. Pocit Vánoc přivodí i z domova donesené cukroví či kousek smaženého kapra. A přestože jde o výhradně mužský kolektiv, objeví se v tomto čase na stolech i nějaká ta vánoční výzdoba.

 

Naštěstí nebývá o Vánocích právě rušno a není zapotřebí častějších zásahů, což potvrzují i slova velitele městské policie: „Většinou je naše služba poměrně klidná a strážníci sami nejsou instruováni k tomu, aby nějak razantně zasahovali. Na Vánoce se nejvíce vyjíždí k případům domácích neshod. Naštěstí jich většinou moc není. Všechno se řeší spíše smírnou cestou, pokutové bloky pod stromeček nenadělujeme.“

 

Po Štědrém dnu začíná práce přibývat. V rodinách propuká známá ponorková nemoc, ti, kteří se po celý rok ustavičně míjeli, jsou najednou v neustálém kontaktu a začínají si lézt na nervy. „Pak mnohem častěji vyrážejí do restauračních zařízení a jejich i naše problémy jsou přímo úměrné množství požitého alkoholu. Navíc začínají různé zábavy, kde alkohol také teče proudem,“ seznamuje se situací Petr Gregor.

 

Alkoholové opojení je snad nejvíce svazováno s posledním dnem v roce. V tom mají strážníci celkem jasno: „Tento svátek je sám o sobě o oslavách, spoustě petard, množství alkoholu a bujarého veselí. To s sebou přináší různé konflikty mnohdy s banální zápletkou. Poslední dobou se oslava Silvestra přesouvá z restaurací do domácností. Na druhé straně ale zase přibývá pyrotechniky a s tím jsou spojeny další problémy.“

 

Obliba pyrotechniky je pro strážníky v posledních letech poměrně tvrdým oříškem. Časté úrazy zaviněné nedodržováním návodů či dokonce vlastnoručně vyrobenou municí nejsou jediným problémem: „Velmi těžko snáší silvestrovské veselí i domácí zvířata, zejména psi. Kvanta petard, které jim bouchají u kotců, je pořádně vyděsí a tak na Nový rok se snažíme odchytit spousty potulných psů,“ dodává velitel policie.

 

Podtrženo, sečteno: vánoční svátky strážníků městské policie bývají poměrně klidné. Kromě občasných domácích neshod jsou sem tam přivoláni například bezradným řidičem, který potřebuje pomoct a poradit. V průběhu dalších dnů jejich činnost graduje a na Silvestra přichází vyvrcholení. Tady je jejich největším nepřítelem alkohol. A i když na Štědrý den nechávají pokutové bloky v klidu, v poslední den v roce jsou naopak v pohotovosti.