Pro čtyři adventní víkendy

Pro čtyři adventní víkendy

Doba předvánoční je plná nákupů, uklízení a voňavého pečení. Pojďte se ale na chvíli zastavit a udělat něco pro to, aby se v nás uvelebila poklidná adventní nálada.

 

Už první adventní neděli, tedy 28. listopadu, se můžete zaposlouchat do něžných tónů loutny a zpěvu Pavly Fendrichové. Skladby renesanční Anglie zazní v kostele svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře v sedmnáct hodin. Koncert je nazván Písně trpělivosti a právě trpělivost bude v předvánočním čase určitě zapotřebí.

 Týden nato, 5. prosince, ožije hudbou zámek v Náměšti nad Oslavou. Na Zámeckém adventním koncertu se představí sbor a orchestr Jesu meine Freude (Ježíši, má radosti), sólisté Ivana Šedová, Richard Šeda, Marek Buš, soubor Musica animata Humeris, dirigent Karel Tomek a Cordial string quartet. Znalci určitě ocení velebný zvuk varhan, který s sebou přinese skladby z přelomu 16. a 17. století.

Ani zámek Jaroměřice nad Rokytnou nezůstane s nabídkou pozadu. Tradiční Vánoce na zámku budou prý letos sladké – tedy ve znamení historie vánočního pečiva. Těšit se na ně můžete o víkendu 11. a 12. prosince a chybět nebudou ani oblíbené vánoční řemeslné trhy s kulturním programem. Vystoupí v něm soubor dětí ZŠ Otokara Březiny, Teátr Víti Marčíka, který uvede hru Setkání před Betlémem a jaroměřické ochotnické divadlo s pohádkou Tři braši.

Závěr adventu bude patřit zámku v Telči. V poslední adventní sobotu a neděli se právě sem můžete přijít podívat na Živý betlém. Pro nejmenší je tu na neděli 19. prosince navíc připraveno i zvláštní překvapení. Kromě Vánočního odpoledne pro děti, které se bude konat od patnácti do sedmnácti hodin, budou mít zdarma vstup na vánočně vyzdobenou výstavu Hračky nestárnou.