Žáci novoměstské školy usilují o zápis do České knihy rekordů

Žáci novoměstské školy usilují o zápis do České knihy rekordů

Jeden metr dlouhý a jeden metr široký – takové jsou rozměry znaku Nového Města na Moravě vyrobeného z odpadového materiálu, konkrétně z plastové drti.

„Pelhřimovská Agentura Dobrý den vyhlásila pokus o vytvoření nového světového rekordu – pokus o největší galerii znaků měst a obcí České republiky vyrobených z odpadových materiálů. Jsme škola s ekologickým zaměřením, tudíž jsme neváhali a do této akce se zapojili.  Velký dík patří vedení školy, které nás v této aktivitě hodně podpořilo,“ vysvětluje vznik znaku pedagožka Pavlína Poláčková.

 

Paní učitelka si vybrala tým několika žáků, kteří se spolu s ní pustili do realizace nelehkého úkolu. Jako nejvhodnější materiál pro vytvoření maxiznaku byla zvolena drť z plastových víček od PET lahví. Díky tomu získal výsledný výrobek nádherně jasné a zářivé barvy. „Víčka od PET lahví sbíráme na naší škole už několik let a vykupuje je od nás firma z Nedakonic. Tamější pracovníky jsme poprosili, jestli by nebyli tak hodní a nemohli nám víčka nadrtit,“ dodává Pavlína Poláčková.

 

Pět dětí tvořilo samotný znak přibližně dva týdny. Předcházela mu však téměř dvouměsíční práce - nejdříve bylo nutno natřídit víčka podle barev, potom následovalo výše zmíněné drcení a poté už „jen“ samotná tvorba mozaiky. Deska, na kterou se nalepila šablona znaku, se postupně pokrývala silikonem a do něj se opatrně a přitom pečlivě vtlačovala barevná drť.

 

Jedním z pětice tvůrců znaku je i deváťák Radim Šafařík, který tomuto úkolu obětoval se svojí spolužačkou Bárou Sokolíčkovou skoro třiceti hodin svého volného času: „Nejtěžší bylo zatlačování drti. Umačkávali jsme ji prsty, a když se nám dostala do jiné barvy, tak jsme ji museli vybírat pinzetou. Měli jsme i okamžiky, kdy jsme chtěli se vším praštit. Pokračovalo se po malých kouscích – nanést silikon, nasypat, zamačkat, nanést silikon, nasypat, zamačkat, vybrat pinzetou a zase znovu.“

 

„Všichni byli velice šikovní, byla to pro ně velká zkouška trpělivosti. Novoměstský znak je poměrně těžký, plný různých zákrut a krucánků, ale povedl se dětem opravdu moc,“ chválí svůj tým paní učitelka. Tři z pěti žáků, kteří se do pokusu zapojili, jsou také členové ekotýmu. Mezi jejich učební a pracovní náplň patří mimo jiné sázení stromků, čištění studánek, třídění odpadů a další činnosti související s ekologií. S odpadovým materiálem pracovali takto tvořivě poprvé.

 

Vytváření maxiznaku ale nebyla jen dřina. Občas jsme se u toho i báječně pobavili: „Určitě dlouho budeme všichni vzpomínat na okamžik, kdy Radim ve finále fixoval znak lakem, aby nám drť neodpadla a pronesl velmi krásnou otázku. „Kolik VRSTV na to přijde?“ Tomu jsme se hodně nasmáli a ještě dlouho ho tím asi budeme všichni škádlit.“

 

Do pokusu o rekord se kromě novoměstské školy zapojilo přes osm set škol z celé republiky. Z každého kraje by pak měl být vybrán určitý počet znaků, které se objeví na veletrhu GO a Regiontour, který se koná v době od 13. do 16. ledna 2011 v Brně na výstavišti BVV.  V kraji Vysočina je vyrobeno téměř devadesát znaků, pětatřicet z nich bude vystaveno v Muzeu kuriozit v Pelhřimově. Novoměstský znak je prozatím k vidění ve školní jídelně I. Základní školy. „Ve skrytu duše věříme, že se dostane mezi těch pětatřicítku šťastných a poputuje během prosince do Pelhřimova,“ doufají žáci i učitelka.