Advent v Novém Městě na Moravě zahájili dudáci

Advent v Novém Městě na Moravě zahájili dudáci

Stará dudácká poučka prý praví: „Když je méně než pět stupňů, trpí dudáci i posluchači.“ V sobotu rtuť teploměru k mínus pěti ještě neklesla, přesto byli dokonale zmrzlí jak muzikanti, tak i jejich vděčné obecenstvo.  

V mrazivé dopoledne bylo na Vratislavově náměstí v Novém Městě na Moravě veselo. O oživení víkendového dne se zasloužil první kompletní skotský dudácký band v České republice THE REBEL PIPERS.

 

Trochu netradiční hudební nástroj pro zahájení adventu sklidil zasloužený potlesk. Diváci v zajetí podmanivých kvílivých tónů podupávali do taktu, mnozí si tak alespoň trochu zahřáli promrzlé prsty u nohou. V mnohem horší situaci byli interpreti, ať už sami dudáci či jejich doprovodné bubenice, protože tradiční skotský kilt mnoho šancí na zahřátí opravdu nedává.

 

Dudáčtí rebelové ale nejsou první dudáckou kapelou, která si zahrála na Vratislavově náměstí. „Na našich vánočních jarmarcích byli před dvěma lety domažličtí dudáci, vloni strakoničtí a letos skotští. Je to pro místní lidi poměrně atraktivní, hru na dudy nevidí a neslyší každý den. Dokonce mi někdo říkal, že když jsme tu přivedli domažlické dudáky, že to bylo vůbec poprvé, co se v Novém Městě na Moravě dudy objevily,“ prozradil Lubomír Šula z DDM Klubíčko, který celou akci zorganizoval.

 

Dudáckou kapelu by určitě mnozí s nadcházejícími vánočními svátky nespojovali. Sobotní posluchači skupiny THE REBEL PIPERS by ale rozhodně prosazovali zcela jiný názor. Dudy se prostě k adventnímu času dokonale hodí.