Kdo bude dalším vítězem EDENu?

Kdo bude dalším vítězem EDENu?

Soutěž European Destination of Excellence vchází do dalšího ročníku. V letošním roce skvěle zabodovala Bystřice nad Pernštejnem, zapakuje další město z Vysočiny její úspěch?  

Tématem pro příští rok je cestovní ruch a obnova hmotného dědictví. Přihlášený turistický projekt nesmí být mladší dvou let a podle organizátora se může jednat například o staré továrny přebudované na muzea, koncertní síně či galerie, staré železniční tratě nebo jiná dopravní zařízení přetvořená na turistické a naučné stezky, atrakce či akce v bývalých dolech, historických továrních budovách, vojenské prostory zpřístupněné pro turisty a pořádající pravidelné rekonstrukce bitev a jiné akce, bývalá vězení nyní otevřená veřejnosti s návštěvnickými centry, hrady či bitevní pole, kde mohou turisté zažít tradiční způsob života, staré pivovary s provozem a prohlídkovými okruhy, místa dávných neštěstí a podobně.“

 

Města a obce, stejně tak jako regiony či mikroregiony, které vlastní turistické atrakce podobného druhu, mohou své přihlášky podávat až do 18. února příštího roku. Garantem projektu u nás je agentura Czech Tourism.

 

Odborná porota ovšem nebude hodnotit pouze projekt samotný. Zaměří se také na další navazující prvky, jako jsou ubytovací kapacity, vyhovující dopravní infrastruktura nebo fungující informační systém.

 

Vítěz soutěže si vybuduje prestižní postavení nejen u nás, ale i v zahraničí. Soutěže European Destination of Excellence se účastní pětadvacet evropských zemí a na slavnostním vyhlášení, které je plánováno na květen 2011 může Českou republiku reprezentovat pouze jeden jediný soutěžící. Bude vybrán z pěti finalistů, jejichž totožnost se veřejnost dozví už v březnu. Následovat bude návštěva finálových destinací a po ní už zmiňované květnové vyhlášení.

 

A cena pro vítěze? Tisková konference pro celostátní média v Praze, „Týden vítězné destinace“ uspořádaný taktéž v hlavním městě České republiky, bezplatná výroba propagačních materiálů, prezentace na festivalu TOURFILM v Karlových Varech a další a další výhody související s propagací vítězné destinace.

 

Více informací na http://www.eden-czechtourism.cz/aktualni-rocnik/.