Moučkův dům by se v příštím roce mohl dočkat rekonstrukce

Moučkův dům by se v příštím roce mohl dočkat rekonstrukce

Regionální muzeum města Žďáru nad Sázavou by se mohlo v příštím roce konečně dočkat dalších výstavních i úložných prostor. Město avizuje rekonstrukci takzvaného Moučkova domu, který by měl sloužit právě pro potřeby muzea.

 

„Je tu velká šance získat finanční prostředky z Regionálního operačního programu na rozšíření Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou. Moučkův dům jsme už před časem získali bezúplatným převodem, ale s určitými podmínkami,“ uvedla senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.

 

Budova, která byla před nedávnem v majetku státu, sloužila v minulosti nejrůznějším organizacím. Městu se ji podařilo získat do svého vlastnictví přibližně před dvěma lety. V té době byl její stav více než žalostný, což trvá dodnes. Nyní se i na tento objekt snad konečně usmálo štěstí.

 

Pokud se městu opravdu podaří získat dotace na rekonstrukci Moučkova domu, která by měla vyjít přibližně na deset miliónů korun, čekají budovu velké změny. „Měla by tam být hlavní přednášková místnost. A na dvoře vystavíme staré exponáty zemědělské techniky,“ informuje místostarosta Jaromír Brychta a Dagmar Zvěřinová dodává: „Taky tam bude expozice přírody a historie města a celého regionu.“ Poslední z trojice představitelů, druhý místostarosta Ladislav Bárta, doplňuje: „V plánu je i dislokace depozitářů. Opravou Moučkova domu by mělo dojít i k vyřešení vzhledu jedné budovy, na kterou slyšíme z řad občanů už několik let stížnosti.“

 

Radnice by mohla získat pomocí dotačního titulu až osmdesát procent částky, která je nutná pro generální opravu Moučkova domu. Jestliže se jim potřebný finanční obnos povede vysoutěžit, začne se s opravami už v příštím roce.