Cukroví podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Cukroví podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Přestože měla Magdalena Dobromila Rettigová spoustu jiných předností, do dějin vešla především jako autorka Domácí kuchařky.

 

Pojďme si tedy trochu zalistovat obsáhlou kuchařskou knihou paní Magdaleny Dobromily a podívat se, jaké recepty na vánoční mlsání nám nabízí.

 

Ale ještě před tím, než se pustíme do samotného pečení, si musíme zopakovat základní převody mír a vah. Všeobecně uznávaná autorka totiž nalévá v mázích, pintách či žejdlících a ostatní pochutiny počítá na kopy nebo mandele. Tak tedy vězte, že kvintlík jsou čtyři gramy, libra česká pět set dvanáct gramů a lot šestnáct gramů, zatímco máz se rovná jedna pinta, což je jedna celá devět litrů. A jedna pinta má čtyři žejdlíky. Oproti tomu vídeňský máz obsahuje pouze jedna celá čtyři litru. A nakonec je tu ještě kopa, což se rovná šedesát kusů a mandel – patnáct kusů.

 

Matematiku jsme probrali a teď se konečně můžeme pustit do pečení. Takže tady jsou slibované recepty:

 

Malinké suchary (cvíbak)

Dej na mísu čtvrt libry utlučeného cukru, vraz do něho čtyry celé vejce, míchej to půl hodiny, dej k tomu čtvrt lotu skořice, tolik hřebíčku, z jednoho citronu kůru, čtvrt lotu přetlučeného fenyglu, pak tolik mouky, aby těsto tak jako na lehkou buchtičku bylo; dělej z toho těsta na prst tlusté šištičky, pomaž papír, poklaď je na něj a dej na plech; nech je v prudké troubě upect, hned je pokrájej, nech usušit a jsou hotovy.

 

Ocukrované kaštany, pomeranče neb datle

Olup pomeranče, též všecko to bílé pryč, rozlup je na kousky, by však šťávy nevyteklo, kaštany upraž a olup; z datlí pak vytáhni pecku. Cukr nech s několika lžícemi vody na ohni tak dlouho vařit, až se počne příst, pak pomaž mramorový kámen s mandlovým olejem, napíchni vždy kaštan, pomeranč neb datli na špičaté dřevíčko, omoč pěkně v tom rozpuštěném cukru a na ten připravený kámen polož, nech vystydnout, pak v papírku zadělané na stůl dones.

 

Piškoty noc a den

Dej na mísku 8 lotů tlučeného, prosátého cukru, vraz do něj 4 žloutky, míchej tím čtvrt hodiny, dej k tomu 4 loty strouhané, prosáté čokolády, zamíchej do toho po čtyrech bílkách tuhého sněhu a nasyp konečně 4 loty pěkné suché mouky do toho; nyní, jen co se mouka zamíchá, míchej a vlej to do máslem rozpuštěným vymazané cvípochové formy, nech to pect, pak vyklop, nech to přes noc stát, pak to na dvě stébla tlusté řízky ostrým nožem pokrájej, urovnej na papír na plechu položený, pomaž citronovým ledem, nech to ve vlahé troubě osušit a dej to mezi cukrovinky.

 

A ještě možná jednu radu pro případ, že byste se při pečení spálili. Při takovéto nemilé události paní Rettigová radí: „Když se kuchařka spálí, neb opaří, bez čeho se snad žádná vařit nenaučí, tak ať honem vejce roztluče, tou mázdrou, co ve skořápce jest, spálené neb opařené místo obloží a pořád, jak to přischne, bílkem maže, to horkost vytáhne a není žádný puchýř. Nesmí se ale dříve spálené místo namočit, až zcela horkost zmizela, to jistě pomůže.“