Fryšavské vánoční trhy

Fryšavské vánoční trhy

Malé, ale naše. To by se alespoň dalo říci o vánočních trzích ve Fryšavě pod Žákovou horou. Nešlo o trhy v pravém slova smyslu. Spíše o výstavu s prodejem vánočního sortimentu spojenou s kulturním programem. Prostě od všeho kousíček.

 

Akci organizovala Komise pro kulturní a společenské záležitosti, která už několik let skvěle funguje při zdejším obecním úřadu. „Komisi tvoří, vyjma předsedkyně, mladé důchodkyně. Jsou to většinou ženy po šedesátce, které se pravidelně schází a organizují různé akce. Třeba obecní plesy nebo výstavy, jako je například ta dnešní, vánoční,“ říká s úsměvem starosta Fryšavy Josef Fiala.

 

Vánoční výstava se tu koná už potřetí a těší se na ni čím dál více lidí. Není divu, protože je příjemným protikladem předvánočního shonu. Lidé si tu posedí, poklábosí, dopřejí si něco dobrého do žaludku, ať už cukroví nebo svařené víno, a zároveň se mohou inspirovat, udělat si radost zakoupením malého dárečku čí ozdoby na vánoční stromeček nebo se jen tak v klidu zaposlouchat do zvuků koled.

 

Už zmiňované inspirace je na vánoční výstavě spousta. „Je tu třeba ukázka výzdoby vánočního stolu, letos v moderním stylu, jsou tu různé adventní věnce, svícny, ukázka netradičního balení vánočních dárků a taky spousta nejrůznějších betlémů,“ upozorňuje na vystavené zboží předsedkyně Komise pro kulturní a společenské záležitosti Jana Buchtová. „Je tu také prodejní výstava vánočních ozdob,“ doplňuje pan starosta a dodává: „bereme to jako takové malé adventní zastavení, lidé si ho v tom předvánočním čase opravdu užívají.“

 

Adventní zastavení ale neznamená pouze výstavu a prodej, nýbrž i příjemné melodie, které k vánočním svátkům patří. O ty se postarala kapela složená z místních i přespolních muzikantů, kteří přesto, že spolu nehrají denně ba ani týdně, předvedli téměř profesionální koncert. A zahanbit se nedaly ani fryšavské děti, které zde vystoupily s pásmem laděným jak jinak než do předvánoční nálady. Posledním z trojice vystupujících byl hostující dětský pěvecký sbor z Nového Města na Moravě.

 

Fryšavské vánoční trhy byly nejen příjemným zpestřením probíhajícího adventu, ale pro mnohé i zajímavým překvapením, což dokládají i slova Josefa Fialy. „Převážná většina vystavených výrobků je práce našich občanů. Člověk většinou ani neví, co jeho soused umí. Je to taková určitá prezentace šikovných fryšavských rukou.“