„Obleč si svou panenku“

„Obleč si svou panenku“

Toto je název nové soutěže pro žďárské děti ve věku deset až dvanáct let, která bude v polovině února vyhlášena městem Žďár nad Sázavou.  

Jejími iniciátorkami jsou módní návrhářka Dana Dobřichovská a senátorka a starostka města Dagmar Zvěřinová. „Chtěli jsme, aby holčičky i chlapci získali vztah k módě a oblékání. Dnes už si jen málokteré dítě dovede něco přišít nebo zašít, mají k tomu spíše odtažitý vztah,“ vysvětluje Dagmar Zvěřinová.

 

Záštitu nad celou akcí převzala také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová. Aktéry by se měly stát děti ve věku deset až dvanáct let, které navštěvují některou ze žďárských základních škol. Podle starostky Žďáru nad Sázavou je jejich úkolem obléci panenku do velikosti 30 cm. „Mohou použít jakoukoliv panenku mimo Barbie. „Barbínky“ nechceme. Oblečení na panenky mohou uplést, ušít, prostě zvolit jakoukoliv techniku.“

 

Odborná porota bude hodnotit jak umělecký dojem, tak i to, jestli panenkám model opravdu dokonale sedne. Každý školák může dodat pouze jednu jedinou „modelku“. Soutěž bude probíhat v době od 15. února do 29. března. „Maximální počet modelů pro hodnocení je sto kusů, jakmile se donese stá oblečená panenka, tak soutěž končí,“ doplňuje soutěžní podmínky druhý místostarosta Žďáru nad Sázavou Ladislav Bárta.

 

A jakou odměnu může očekávat vítěz? „Nejdříve jsme plánovali, že to, co vítěz navrhne pro svou panenku, to paní Dobřichovská ušije i pro něj. Nakonec jsme se ale shodli, že mu bude ušit model dle jeho vlastního výběru,“ říká Dagmar Zvěřinová.

 

Záměrem vyhlašovatelů soutěže je podpořit zájem dětí o oděvní tvorbu a ruční práci, která je v posledních letech mladou generací čím dál více opomíjena. „Pro tyto děti jsou tu spíše akce sportovního nebo kulturního charakteru. Třeba se tato soutěž chytne a děti to bude bavit. Je to něco nového a hlavně v období únor - březen nemají školáci moc co dělat a tohle bude pro ně možnost netradiční zábavy,“ uvedla starostka.