Nejvíce sněhu je ve Žďárských vrších a na Javořické vrchovině

Nejvíce sněhu je ve Žďárských vrších a na Javořické vrchovině

Ačkoliv byla avizována tuhá zima s velkým množstvím sněhových srážek, podle hydrometeorologů není množství sněhu na Vysočině v porovnání s minulými roky nikterak výjimečné.  

V této lokalitě se nyní předpokládá přibližně osmdesát šest milionů metrů krychlových vody ve sněhu. Podle odborníků tak na každý metr čtvereční kraje Vysočina připadá asi dvacet litrů vody.

 

Sněhové srážky tentokrát byly o něco vyšší pouze v měsíci prosinci. Díky lednové oblevě se pak sněhová pokrývka výrazně zmenšila. V současné době máme na Vysočině sněhu o mnoho méně než v roce 2006, kdy vlivem jarního tání došlo k nepříjemným povodním.

 

Nejvyšší sněhová pokrývka je nyní ve Žďárských vrších a v oblasti Javořické vrchoviny. Ale ani zdejší půlmetrové závěje by v případě rychlého tání neměly nijak rapidně a nebezpečně zvýšit hladiny řek.

 

Pro lyžaře a běžkaře je naopak informace o vysoké sněhové pokrývce příjemnou zprávou. Pokud nedojde k závažnějšímu oteplení, jsou jim sjezdovky i běžecké stopy ve Žďárských vrších i nadále k dispozici.