Žďár chce sehnat dotace na lyžařské značení

Žďár chce sehnat dotace na lyžařské značení

Město Žďár nad Sázavou se bude pokoušet získat dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod na značení lyžařských tratí.

Hlavním cílem je podle radnice zlepšení orientace lyžařů v terénu a to jak v okolí Žďáru samotného, tak i v blízkosti Škrdlovic, Račína, Velké Losenice, Hamrů nad Sázavou a Polničky.

„Chceme zdejší lyžařské tratě zatraktivnit tak, aby se staly velkým tahákem pro zimní turistiku na Žďársku,“ uvedl druhý místostarosta Žďáru nad Sázavou Ladislav Bárta.

Kraj Vysočina vypsal nyní dotační výzvu na rozvoj cestovního ruchu, ve které je zahrnuta i možnost zažádat si o finanční příspěvek na značení lyžařských tratí. „Máme už zpracován projekt, je možné žádat až o 85% z celkových nákladů. U tohoto našeho projektu to vychází na dvě stě padesát pět tisíc korun. Dalších čtyřicet pět tisíc korun bychom měli dodat ze svého,“ informoval Ladislav Bárta.

Pokud Žďár dotaci získá, měly by být peníze využity na značení stávajících lyžařských tratí Skiregionu Žďársko, který zahrnuje okruh Žďárský, Polničský, Škrdlovický, Hamerský a Losenický. Na patnácti místech by měly být nově umístěny informační tabule o lyžařských tratích, z nichž osm by mělo být pevných a zbývajících sedm přenosných. „Pevné tabule jsou navrhovány výhradně na obecních pozemcích. Pro lyžaře to bude určitě přínosné, ne každý pořád vytahuje mapu, aby věděl kudy jet,“ doplňuje senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová. 

„Pokud dotaci získáme, budeme určitě realizovat tento záměr, pokud ne, pak bude záležet na rozhodnutí rady města, jestli bude město ochotno samo investovat do rozvoje turistického ruchu v zimních měsících. Žádost se má podávat do 24. února,“ řekl druhý místostarosta.