Přicházející jaro už táhne ptáky zpět

Přicházející jaro už táhne ptáky zpět

Jaro k nám už po staletí přilétá na ptačích křídlech, což ví každé malé dítě. V poslední době nám jej ale tito poslové přinášejí čím dál tím dříve.

„Už tomu tak prostě je. Pokud není vysoká sněhová pokrývka, jako tomu bylo například vloni, tak tu počátkem února vítáme první tažné ptáky. Loňská zima byla trochu mimořádná, ale mírnější zimy lákají první posly, jako jsou například skřivani, špačci a konipasi, o něco dříve,“ uvedl mluvčí CHKO Žďárské vrchy a ornitolog Jaromír Čejka.

Přilétající hejna jsou v těchto dnech ještě trochu omezena potravní nabídkou. S tím souvisí i hnízdění, které bez stálého a pravidelného přísunu potravy není možné. A tak ptákům nezbývá, než se tady u nás zatím jen tak potloukat a rozkoukávat a čekat na příznivější podmínky.

„Tento týden už jsme zaregistrovali první hejna přilétajících špačků. Objevují se zejména v blízkosti vodních ploch na zamokřených loukách a pastvinách tam, kde by ptáci mohli najít nějakou potravu. To jsou první poslové jara a už jsou opravdu tady,“ informuje o příletu prvních tažných ptáků Jaromír Čejka.

Špaček, který je u nás známý spíše pod přezdívkou „postrach zahrádkářů“, ale není jediným opeřencem přinášejícím do Žďárských vrchů příslib jara. Pokud máme věřit lidovým pranostikám, pak by tu také měl být už i skřivan, který prý chudák musí na Hromnice vrznout, i kdyby měl zmrznout. „Musím říct, že ještě zatím skřivan nevrže, ale jenom tak proletuje kolem,“ usmívá se ornitolog.

A jen tak mimochodem, ono známé skřivaní vrzání je prý natolik krásné a melodické, že okouzlilo nejen prostý lid, ale i některé hudební skladatele.

Nastupující jaro lze ale poznat i podle krkavcovitých, kteří ho sice nepřináší na křídlech, protože na zimu neodlétají, ale zabývají se něčím mnohem romantičtějším. Začínají totiž s námluvami. Nebo vlastně už pomalu končí, jak tvrdí ornitolog: „Krkavci už mají svatební lety za sebou a je velmi pravděpodobné, že samice už začínají hnízdit.“

Jaro už je prostě za dveřmi. Ať si teploměr říká, co chce, ptáci vědí svoje. A nám nezbývá, než věřit.