Když to voní z udírny

Když to voní z udírny

Před nedávnem začala doba domácích zabijaček a teď už je tu pomalu nejvyšší čas na následné zpracování masa – uzení.

 

I když nás odborníci varují před nezdravostí této úpravy pokrmů, my, čeští gurmáni, víme své. Uzené je prostě delikatesa, které žádný mlsný jazýček neodolá. A pokud se ještě člověk dostane k tomu, když se začne rozkrajovat voňavé a teplé maso čerstvě vytažené z udírny, pak věřte, že za takovouto pochoutku rázem vyměníte všechny kaviáry světa či jiné cizokrajné pochutiny.

 

Uzení ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jedná se o dlouhodobý proces náročný především na čas. Maso je nejdříve nutné důkladně naložit a to dokonce na několik týdnů. Někdo se spokojí jenom se solí, jiný přidává pro chuť například česnek, někdo naloží maso hned do nálevu, jiný zase maso pouze zatíží, to pak pustí „šťávu“ samo a nálev se přidá pár dnů před uzením.

 

Když je maso dobře uleželé, můžeme začít se samotným uzením. Rady jak na to se různí, všichni se ale shodnou, že základem je kvalitní tvrdé dřevo bez kůry. Po ní totiž chuť masa hořkne. Udírna by měla být předem vyhřátá, pokud tedy nehodláte konzervovat maso studeným kouřem. Přikládat je nutné velmi opatrně tak, aby se nám maso v udírně nespálilo.

 

Udí se většinou téměř po celý den, je to velkolepá událost stejně jako kupříkladu již zmíněná zabijačka. Většinou se přichází podívat spousta „radilů“ z okolí, kdekdo vzpomíná na to „svoje“ uzení, které prý bylo zaručeně nejlepší.

 

A pak je tu doba ochutnávky. Konečný výsledek většinou předčí všechna očekávání. Už při prvním nakrojení se všem přítomným sbíhají sliny. Chuť si s vůní v ničem nezadá a tak první šrůtka okamžitě mizí v trávících traktech všech, kteří se na uzení podíleli, či jenom tak „náhodou“ šli zrovna kolem. Dlužno ovšem dodat, že mnozí z mlsajících mívají následně trochu bouřlivou noc, protože především žlučník mívá na teplé uzené trochu jiný názor.

 

Uzené maso je zkrátka dobrota, kterou si my Češi jen málokdy necháme ujít. Takto upravená potravina má navíc tu výhodu, že po nějaký čas vydrží čerstvá i bez zamrazení.