Žďárští začínají znovu uvažovat o farmářských trzích

Žďárští začínají znovu uvažovat o farmářských trzích

Po předchozím zklamání se i Žďár nad Sázavou pokusí opět zapojit do velké rodiny měst nabízejících oblíbené farmářské trhy.

 

Město se do farmářských trhů pustilo už v loňském roce, celá akce ale neprobíhala pod taktovkou radnice, nýbrž přizvaného přespolního organizátora prodejních akcí, který podle představitelů města stanovené podmínky rozhodně nesplnil. Namísto slibovaných čerstvých zemědělských výrobků se tu totiž objevily stánky levnými knihami, oblečením a jinými podobnými nabídkami.

 

Vedení radnice se znovu rozhodlo podpořit blízké i vzdálené farmáře, ovšem až poté, co se jim podaří obdržet na tyto akce dotaci. „Je potřeba opustit zavedený trend na městské tržnici. Nabízené zboží je možné koupit i v kamenných obchodech, chtěli bychom se posunout někam jinam. Chceme žďárské náměstí začít oživovat novými aktivitami,“ sdělil druhý místostarosta Žďáru nad Sázavou Ladislav Bárta.

 

Město se pokusí o grant z revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí na podporu vzniku a pořádání farmářských trhů. „Nechceme propásnout možnost podpory, podali jsme si žádost s tím, že pokud grant obdržíme, farmářské trhy by byly realizovány v roce 2012,“ uvedl Ladislav Bárta.

 

Jakým způsobem se budou tyto akce organizovat, jestli jejich pořádání spadne pod město nebo bude opět vloženo do rukou jiné osoby či instituce, není podle senátorky a starostky Dagmar Zvěřinové zatím jasné: „Nevím, jak to bude řešeno do budoucna, zatím je těžké odhadnout, kdo to bude provozovat a to z toho důvodu, že pokud uspějeme s žádostí, pak obdržíme grant s určitými podmínkami, které budeme muset splnit. Dotace jsou vždy spojeny s určitou udržitelností a s nějakými principy. Pokud neuspějeme, budeme přemýšlet o jiném řešení, myšlenku farmářských trhů bychom nechtěli opustit úplně.“

 

Farmářské trhy zatím úspěšně probíhají v Novém Městě na Moravě a po rozpačitém začátku se je podařilo rozjet i v Bystřici nad Pernštejnem. Další bystřický prodej zemědělských výrobků je naplánován na 18. června. Do Nového Města na Moravě se mohou návštěvníci vydat na netradiční nákupy 4. června, 18. června, 2. července, 16. července, 30. července, 13. srpna, 27. srpna, 10. září, 24. září, 8. října a 22. října. A se svou troškou do mlýna přichází i obec Křižánky, jejíž farmářský trh se bude konat 2. července od 8 do 13 hodin.