Hlavním motivem letošního Dětského dne v Rokytně byl kůň

Hlavním motivem letošního Dětského dne v Rokytně byl kůň

„Kůň, to je zvíře neobyčejně ušlechtilé, zvíře nejen pro rytíře, ale i pro princeznu. Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. To vám sice dnes nedopřejeme, ale můžete tady zažít něco podobného,“ zaznělo hned v úvodu dětské slavnosti pořádané Sborem dobrovolných hasičů v Rokytně.

Hasiči slib splnili a tak se děti mohly povozit v bryčce tažené koníkem. „Je to plemeno slezský norik, je mu jedenáct let, je to valach a jmenuje se Nacík,“ představila svého čtyřnohého kamaráda majitelka stáje Sága z Javorku Helena Štětková a dodala: „Pracuje u nás už osm let a je to profesionál ve všem.“ Nacík se ihned stal středem pozornosti a všeobecným oblíbencem. Jízdu bryčkou taženou tímto miláčkem dětí i dospělých si nenechal téměř nikdo ujít.

Dětský den se ale neobejde bez soutěží. Ty byly tentokrát samozřejmě většinou motivovány koňmi a světem okolo nich. Soutěžící „hříbata“ musela mimo jiné absolvovat obdobu Velké Pardubické – Velkou Rokytenskou. Na ní je místo tradičního pardubického Poplerova skoku, Havlova skoku nebo Velkého Taxisova příkopu čekal Stupkův tunel, Stupkovy kuželky a Ondřejkův kruh. Kromě závodní dráhy si děti vyzkoušely obuv vhodnou pro kydání hnoje, nosily koním vodu (jak jinak, než po lžičkách), předávaly si kovbojský klobouk a absolvovaly spoustu dalších soutěží. Dvě disciplíny byly připraveny i pro dospělé, kteří se jich zhostili se stejnou chutí a elegancí, jako malí oslavenci.

Neméně zajímavým zpestřením Dětského dne v Rokytně, kromě již zmíněné jízdy bryčkou, bylo předvedení hasičského zásahu v podání novoměstských poloprofesionálů. Hasilo se tentokrát pěnou, která byla pak po několik dalších minut vítanou dětskou atrakcí. Každé dítě zamatlané od pěny muselo být následně důkladně umyto a očištěno pořádnou sprchou z hasičské hadice.

Dětského dne v Rokytně se jako vždy účastnili místní, ale také přespolní. Vynachválit si jej nemohly ani děti z MŠ Jugoslávská z Brna, které si zrovna užívaly ozdravného pobytu v nedalekých Studnicích. I tentokrát platilo, že děti navazují přátelství velmi rychle, zejména když jde o soutěže a o odměny.

Třešničkou na dortu se stal, stejně jako každý rok, DJ David Hamerský, který pouštěl jednu písničku za druhou, moderoval a rozdával nafouknuté pestrobarevné balónky. Den dětí byl náležitě oslaven a všichni už se těší na příští rok. Kdy? No přece první červnovou sobotu!