Na opravu krajských silnic bude zapotřebí více než 900 milionů korun

Na opravu krajských silnic bude zapotřebí více než 900 milionů korun

Zima pokaždé připraví zejména řidičům nemilé překvapení. A tak se nemůžeme divit, že ani toto zimní období nebylo výjimkou.  

Tentokrát nás navíc zima trochu více potrápila, zvláště nepříjemné, a to nejen pro stav komunikací, byly teplotní výkyvy.  „Mezi hlavní závady patří výskyt enormního počtu výtluků, poškození svislého dopravního značení a směrových sloupků,“ postěžoval si na stav krajských silnic náměstek hejtmana pro oblast dopravy Libor Joukl.

Podle zpráv z kraje Vysočina bude nutno na provizorní opravy uvolnit přibližně dvě stě milionů korun, celkové škody jsou však mnohem vyšší. Aby byly všechny krajské komunikace uvedeny do přijatelného stavu, bude zapotřebí okolo devíti set milionů korun. „Nutné opravy oproti minulému roku vzrostou o řádově desítky miliónů korun,“ řekl Libor Joukl. Kraj chce na nejnutnější opravy použít studenou balenou směs a to přesto, že je tato varianta dražší a nemá dlouhou životnost.

A které krajské komunikace jsou zimou nejvíce poškozené?

okres Havlíčkův Brod: silnice II/130 Leština – Ledeč n. Sázavou; případně silnice III/3507 Havlíčkova Borová – Slavětín

okres Žďár nad Sázavou: silnice II/602: úsek od křižovatky II/390 (havarijní stav 1,5 km v k.ú. Ruda) po křižovatku na dálniční výjezd východ Velké Meziříčí a silnice II/602 v úseku od konce městyse Měřín po křižovatku III/34824 v délce cca 0,5 km

okres Třebíč: silnice II/405: úsek od křižovatky I/23 – Okříšky – Zašovice - křižovatka II/402.

okres Jihlava: silnice II/523 Jihlava („od firmy Ferona“) – Šipnov.

okres Pelhřimov: silnice II/602 Olešná – Strměchy.

Zvláště na těchto úsecích by měli řidiči věnovat jízdě zvýšenou opatrnost. Ta ale není na škodu i na ostatních komunikacích. V kraji Vysočina se zima „podepsala“ téměř na všech komunikacích.