Lukáškovy obrazy jsou už prodané

Lukáškovy obrazy jsou už prodané

Všechna umělecká díla malíře Aloise Lukáška, která město Bystřice nad Pernštejnem nabízelo k prodeji, už našla svého majitele.  

„Dostali jsme velmi výhodnou nabídku od jednoho kupce, který po roce, ve kterém byly obrazy nabídnuty k prodeji, skoupil všechny zbývající,“ uvedla zaměstnankyně Městského muzea v Bystřici nad Pernštejnem Martina Čechová.

 

Tři obrazy už dříve koupili jednotlivci, více než desítku dalších zakoupil do svého vlastnictví majitel starožitností z Boskovic. „Jednalo se především o velikostně největší díla, o které lidé už většinou neměli zájem. Do domácností se tato plátna opravdu nehodila,“ sdělil bystřický místostarosta Josef Vojta.

 

Kupec zaplatil za díla malíře Aloise Lukáška celkovou sumu sto tisíc korun. Za peníze utržené z prodeje mají bystřičtí v plánu nakoupit díla místních a okolních umělců, kteří v jejich sbírkách ještě nemají žádné zastoupení. „Máme je už vytipované, jakmile budou peníze k dispozici, pustíme se do nákupu. Díla některých zdejších malířů ve vlastnictví muzea vůbec nemáme a myslíme si, že je to naše velké mínus, protože umělců na Bystřicku máme opravdu hodně,“ říká Josef Vojta.

 

Bystřická radnice po domluvě s muzeem má především zálusk na umělecká díla malířů Václava Jíchy, Antonína Slavíčka nebo Boženy, Karla a Tomáše Rossích.  „Možná by do budoucnosti nebylo špatné zorganizovat nějaký z výtvarných workshopů, kdy nakonec dílo umělce zůstane v muzeu. To bychom byli opravdu rádi,“ doufá Martina Čechová.