Více než sto podpisů se objevilo na petici požadující zákaz nákladních automobilů a autobusů na ulic

Více než sto podpisů se objevilo na petici požadující zákaz nákladních automobilů a autobusů na ulic

Dlouhotrvající nátlak veřejnosti o zákaz průjezdu nákladních automobilů a autobusové dopravy ulicí Žďárskou a Nečasovou v Novém Městě na Moravě se pomalu vyhrocuje. Radním a zastupitelům byla zaslána petice s více než stovkou podpisů.

 

Novoměšťáci v ní požadují obnovení zákazu, který ale podle slov místostarosty Stanislava Marka nikdy neexistoval. „Prověřoval jsem si, jestli někdy takovýto zákaz byl a odbor dopravy mi potvrdil, že nikdy takovéto rozhodnutí vydáno nebylo. Uvažovalo se o něm v době výstavby kruhové křižovatky, bohužel k tomu ale nikdy nedošlo.“

To ale neznamená, že by o zákazu průjezdu nákladních automobilů a autobusů radnice znovu neuvažovala. Přihlédnout ale musí i k opačnému názoru. Ten pochází především z řad uživatelů autobusové dopravy, kteří jsou nuceni z vlastní kapsy přispívat na objíždění obou ulic.

Město ročně platí firmě ZDAR navíc dvě stě sedmdesát tisíc korun. Stejnou částkou se podílí i kraj Vysočina a zbytek doplácí cestující v podobě zvýšeného jízdného za to, že autobusy jedoucí z autobusového nádraží na zastávku u nemocnice ulici Nečasovu a Žďárskou objíždí po výpadovce z Nového Města na Moravě na Žďár a pak se obloukem vrací zpět.

Podobný problém je i s nákladní dopravou.  „Musíme nějakým způsobem zachovat obslužnost provozoven, které tam jsou. Nemůžeme prostě odepsat nějakou provozovnu jenom proto, že potřebujeme vyhnat z této lokality kamiony,“ nastínil otázku zrušení nákladní dopravy starosta města Michal Šmarda.

Situaci město hodlá řešit zejména veřejnou anketou mezi obyvateli, která se podle slov starosty v minulosti už osvědčila. Důležitý bude také názor dopravní komise, jež byla městem zřízena právě pro tyto účely.

Zákaz vjezdu nákladních automobilů a autobusů ale podle Michala Šmardy nemůže vyřešit další problém, kterým je bezpečnost chodců. „Ať už tam kamiony budou jezdit nebo nebudou, vždycky bude na ulici Žďárské ztížený pohyb chodců. Proto bychom se měli snažit co nejdříve dokončit průchod okolo Kazmírova rybníku, kde nám v podstatě chybí už jen mostek. To je potřeba udělat co nejdříve.“