Broučci ještě nějaký čas vstávat nebudou

Broučci ještě nějaký čas vstávat nebudou

Sluníčko už nás pomalu láká ven, do přírody, i když jaro je stále ještě daleko. Přesto i tato tak trochu šedivá a nefotogenická doba je na výlety jako stvořená.  

Bílé barvy už je v přírodě pramálo a zelená v nedohlednu. Všechno se už ale pomalinku probírá ze zimního spánku. Jenom broučci z chaloupky pod jalovcem pořád ještě sní svůj sladký sen.

 

Chaloupku už pod jalovcem sice nenadejte, zato pomník broučků nad Roženeckými Pasekami stále ještě stojí. Nebo lépe řečeno, už zase stojí, protože ten původní se zřejmě někomu znelíbil natolik, že jej zdevastoval.

 

Naštěstí se „První evropský neregistrovaný nevládní nezávislý dobrovolný vzájemně prospěšný občanský kruh přátel restaurací a tvorby nových památek se sídlem v Brně“ nedal jen tak vyvést z míry a postavil pomníček nový, tentokrát (snad) pevný jako skála. A dokonce i s broučky, kteří tady sní svůj věčný sen. Oblíbenost tohoto místa a netradičného pomníčku dosvědčují i četné dary, které zde zanechávají jeho obdivovatelé.

 

Od pomníku broučků je to jen kousek k dalšímu oblíbenému návštěvnímu místu – památníku posledního zastřeleného vlka. Cesta lesem je díky zbytkům sněhu a ledu trochu dobrodružná, ale výsledek stojí zato. Ten, kdo jej snad dříve těžko hledal, bude potěšen – žlutá turistická značka povede vaše kroky až přímo k památníku.

 

Koníkovské polesí je obzvláště bohaté na nejrůznější pomníčky a památníky. Ale je také pověstné spletitostí cest a steziček, na kterých se kdekomu povede zabloudit. Ale nenechte se tím odradit, je tam opravdu krásně a kdo hledá, ten jistojistě jednou najde.