Jaro je tady!!!

Jaro je tady!!!

Nevěříte? Stačí jen vyjít ven, do přírody. Ptačí cvrlikání už není žádné nesmělé pípání, ale pořádný řev s notnou dávkou decibelů. A první jarní kytky bojovně a provokativně vystrkují hlavičky, aby je snad někdo náhodou nepřehlédl.

Jaro už je prostě tady a spolu s ním i první jarní lásky a touhy, které se nevyhýbají ani ptačí říši. „Hnízdní revír už obhajují čejky a skřivani. Hnízdí výři i krkavci, hnízda staví skorci a to na všech vodotečích. Jaro už je prostě tady,“ souhlasně přikyvuje ornitolog Jaromír Čejka.

Kromě už vyjmenovaných ptačích druhů se do svých domovů navrací také čápi. Předvoj tvoří čápi černí, v patách za nimi spěchají i jejich bílí kolegové. „Viděli jsme už černé čápy u Světnova a u Hlinska, takže do dvou míst CHKO Žďárské vrchy se už vrátili,“ potvrdil ornitolog.

S přicházejícím jarem ale úzce souvisí i některé starosti. Třeba jak uchránit lokality vzácných bledulí jarních před nenechavýma rukama vandalů. „Půda je pořád ještě zatuhlá, ale předpokládáme, že okolo desátého dubna by měly být bledule v plném květu. Už nyní jsme ale začali se strážní službou, lokality obchází náš profesionální strážce“ upozorňuje mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy a dodává: „Pokud jde o bledule jarní, je vlastně jedno, jestli ji někdo trhá nebo ničí v CHKO nebo mimo ni. Je to zákonem chráněná rostlina a vždycky se ten člověk dopouští přestupku.“

Neobyčejně půvabné sněhobílé koberce lze v rámci Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy nalézt v lokalitách Ransko a Světnovské údolí. Ojedinělé výskyty jsou ale, podle ochranářů, i na jiných místech Žďárských vrchů. „Například poblíž komunikace vedoucí ze Žďáru do Nového Města na Moravě víme o místě, kde se bledule jarní vyskytuje. Ale rozhodně ne v takovém množství, jako třeba na Ransku,“ potvrzuje další výskyt Jaromír Čejka.

Kromě bledulí jarních se ale mohou návštěvníci setkat ještě s další kvetoucí rostlinou. Jedná se o tentokrát keř - lýkovec jedovatý, jehož růžovo fialové květy trochu připomínají květy šeříku. Vyznačuje se velmi příjemnou vůní ale, jak už jméno napovídá, není radno si s ním zahrávat, protože je prudce jedovatý.

Dalším nepřehlédnutelným poslem jara jsou rozkvetlé vrby jívy, známé spíše pod lidovým velmi výstižným názvem „kočičky“. Jívy potěší nejen lidské oko, ale především včely, pro které představují jednu z prvních potravních nabídek.