Nejnovější výstava Městského muzea Bystřice nad Pernštejnem, která vznikla díky vzájemné spolupráci s Múzeem obchodu Bratislava, je tentokrát inspirovaná sladkostí nad jiné oblíbenou a uznávanou – čokoládou.
Příchod této dobroty k nám se datuje do osmnáctého století a její obliba trvá až dodnes. Kult čokolády vyznávají téměř všichni, bez rozdílu věku a pohlaví. Může jít nejen o pochoutku balenou, ale také o nápoj. Receptury na výrobu jsou pečlivě střeženy, nikdo není ochoten prozradit tu svou, po předcích zděděnou a zaručeně nejlepší. Pokud ale jde o čokoládový nápoj, tak má být rozhodně přiměřeně hustý. Ne tolik, aby jej bylo nutné nabírat lžičkou, ale zase ne tak málo, aby rychle vytékal z nádoby.
Bystřická výstava je ale zaměřena jedním směrem – na čokoládu balenou. A nejen na ni. „Co se týká textové části, najdete tu stručný popis, jak se vlastně čokoláda dostala na evropskou půdu a nakonec i do bývalého Československa. Jak z něčeho, co bylo ještě v 18. století absolutním luxusem, se postupně stala běžná potravina,“ říká ředitel bratislavského muzea Marcel Juck .
A kromě textové části?
„Co se týká sbírkových předmětů, jsou tu hlavně obaly, protože to je věc, na které se dá nejlépe zdokumentovat, jak se čokoláda, cukrovinky či kakao prodávalo. Jakým vynikajícím reklamním médiem se stal plech. Plechovky měly funkci ochrannou, chránily zboží a přitom působily jako reklama. Jsou tu také ukázky plošné reklamy, aby si každý mohl udělat představu o tom, jak se sladkosti dříve propagovaly.“
Který vystavený exponát je nejstarší?
„Celých devadesát procent vystavených exponátů spadá do období první Československé republiky. Některé z obalů podle stylu provedení bychom mohli zařadit do secese, tak okolo roku 1905. Starší věci jsou velmi vzácné a v podstatě se jich ani moc nezachovalo.“
Kromě obalů jsou zde vystaveny i nějaké podivné přístroje na výrobu cukrovinek, můžete je představit?
„Jsou to typické výrobníky na oplatky, dnes tomu říkáme spíš sušenky nebo keksy. Pak je tu přístroj na výrobu bonbónů. Jsou tu také různé formičky sloužící na výrobu velikonočních figurek a dalších sladkostí.“
Jsou tyto přístroje dodnes funkční?
„Všechny zde vystavené v podstatě fungují na běžném mechanickém základě, takže kdyby se naplnily cukrovou masou, tak bychom zřejmě mohli získat hotový výrobek.“
Jsou tu vystavené také původní faktury za cukrovinky, dá se říct, jakým způsobem se posunuly ceny v tomto odvětví?
„Ono je to tak, že to jak dříve, tak i dnes závisí na kvalitě výrobku. Pořád existují laciné výrobky, které nedodržují předepsané předpisy a normy a ty jsou potom lacinější. A pak jsou čokolády, u nichž člověk s překvapením vidí, že stojí několik set až tisíc korun.“
A jak je to s kvalitou, jsou dnešní čokolády stejně kvalitní nebo dokonce kvalitnější, než ty minulé?
„Určitě jsou nejméně stejně kvalitní, zvláště ty dražší. Hlavně v zahraničí existuje neuvěřitelné množství drobných firem zaměřených na dobrou a kvalitní čokoládu. Tomu ale odpovídá i cena. Tabulka čokolády například ve Francii nebo Belgii vás může vyjít třeba na pět set korun.“
Měnilo se něco ve složení čokolády během let nebo je to pořád stejné?
„Podle mého názoru je to stále stejné. Pokud chcete dodržet kvalitu a pravost, je nutné dodržet taky základní recepturu. Jediné, co se změnilo, bylo, když pan Nestlé přišel s výrobou mléčné čokolády.“
Vraťme se zpět k výstavě, je tu zastoupena i některá z českých nebo slovenských čokoládoven?
„Českých je tu více. Zejména Orion, to byla velká firma na výrobu cukrovinek. Je třeba také říct, že výroba se zpočátku soustředila nejvíce na severozápadě Čech, tam souvisela s Německem. Také na Slovensku největší továrna na čokoládu Stollwerck pochází původně z Kolína nad Rýnem. Tamější výrobna si už koncem 19. století v Bratislavě otevřela dceřinou společnost, která se posléze stala tak úspěšnou, že fungovala jako samostatná jednotka, která si postupně otevírala další pobočky.“
Múzeum obchodu poměrně často půjčuje své exponáty na výstavy do České republiky, máte tu ještě nějaké další výstavy?
„Múzeum obchodu Bratislava má v současné době v České republice čtyři výstavy najednou, což se nám v minulosti ještě nikdy nepodařilo. Kromě této, máme putovní výstavu k registračním pokladnám, ta je v Muzeu Těšínska v Ostravě – Orlové, chystáme expozici v Českém Krumlově a ještě máme výstavu v Moravském zemském muzeu v Brně.“
Výstava Městského muzea Bystřice nad Pernštejnem nazvaná „Čokoláda“ potrvá až do 30. dubna.