Za dveřmi je další ročník bystřického Vodomila

Za dveřmi je další ročník bystřického Vodomila

Už popáté se můžete v letních měsících pustit po stopách skřítka Vododmila a spolu s ním navštívit jedenáct zajímavých lokalit mikroregionu Bystřicko.

 

Rok co rok se některé z cílů mění, pravidla ovšem zůstávají. Nejdříve je zapotřebí získat Vodomilovu průkazku. Ta je k dispozici v bystřickém informačním centru. A pak už jen stačí chodit nebo jezdit po Vysočině, hledat předem určené cíle, zodpovídat jednoduché otázky a sbírat razítka. Pro zařazení do slosování o ceny ale nemusíte obejít všech jedenáct zastavení. Razítek v průkazce vám bude stačit pouze osm.

A kam se letos s Vodomilem vypravíme? „Vodomil vás tentokrát zavede na místa jako je například agrofarma v Habří, Hradisko v Rožné, k soustavě rybníků v Černém lese, k umělé zřícenině v lese Jívině, k nově odbahněnému přírodnímu rybníku Argentina, na opravenou zříceninu hradu Zubštejn či přímo do pohádkového hradu Pernštejn,“ vysvětluje Oľga Königová z organizátorského týmu a dodává: „Spojením zajímavých cílů jsme vytvořili tři trasy o délce dvacet pět, třicet pět a třicet osm kilometrů, které můžete zdolat na kole či pěšky. Na jednom z kontaktních míst, získáte kromě razítka také malé občerstvení zdarma.“

Zajímavé prázdninové bloudění je navíc ještě doplněno lákavými cenami. Ty mohou být poměrně velkou motivací v případě, že už vás chození Vysočinou přestává bavit. „Vítěze čeká například vstup dovnitř Vírské přehrady, možnost sfárání do uranových dolů, volná vstupenka do westernového městečka Šiklův mlýn, „plavenka“ do krytého bazénu ve sportovní hale, dílna v přírodě na Vrchové za Karasínem nebo romantická večeře pro dva v hodnotě pět set korun v některých z bystřických restauračních zařízení,“ láká na prázdninovou akci Oľga Königová.

Ale ještě před tím, než velká turistická prázdninová soutěž vypukne, je tu ještě jedna nabídka skřítka Vodomila. 23. dubna od čtrnácti hodin zve všechny malé i velké na slavnostní otevření Bystřických zastavení a to přímo v posledním ze sedmnácti Bystřických zastavení, které najdete za obcí Karasín - v dílně v přírodě nazvané „Zasaď strom na Vysočině“. Kdo se sem v udaný den a čas vydá, může si nejen zasadit svůj vlastní strom a seznámit se s provozním řádem v dílně, ale také ochutnat vynikající guláš z divočiny.