Když koncertují učitelé

Když koncertují učitelé

Rok co rok je v Novém Městě na Moravě uspořádán koncert, jehož hlavními aktéry jsou pedagogové. Nejsou to ovšem jen tak ledajací učitelé, nýbrž odborníci na slovo vzatí. Jejich hlavní pracovní náplní je totiž vtlouci svým svěřencům do hlavy základy hudební nauky a naučit je alespoň trochu ovládat hudební nástroje.  

Horácká galerie tentokrát hostila pedagogy ze Základní umělecké školy Jana Štursy. „Je to už šestý koncert, který jsme uspořádali, informuje paní ředitelka Eva Mošnerová a dodává: „Nápad vzešel kdysi ze samotných kantorů. Jednotlivě jsme se už dříve účastnili jiných koncertů. A když se naše členská základna obměnila a přišlo pár mladších učitelů, kteří měli chuť koncertovat, tak jsme se do toho pustili. Řekli jsme si, proč by měl vystupovat každý někde jinde, když můžeme dát dohromady celovečerní koncert.“

 

Na exhibici učitelů přicházejí především známí, příbuzní, rodiče žáčků a také žáci samotní, i když těch tu bývá zřejmá menšina. Ti, co se dostavili, nelitují. Alespoň na vlastní uši slyší, co všechno se od svých učitelů mohou ještě naučit. A někteří možná také s trochou zlomyslnosti čekají, kdo z pedagogů udělá někde třeba jen malilinkou chybičku.

 

Z čtyřiadvacetičlenného pedagogického sboru se ovšem koncertu neúčastní všichni. „Nikoho do toho nenutíme, koncertují ti, kteří mají náladu a chuť si zahrát. A každý si taky může pozvat svého hosta. Stalo se už tradicí, že kdo má nějakého známého muzikanta, pozve jej. Tentokrát se účastní patnáct kantorů a celkem nás vystoupí devatenáct. Ať už jako sólisté nebo ve skupinách,“ říká Eva Mošnerová.

 

Největší zastoupení na letošním koncertu měly smyčce. Zazněly tu ale také velebné tóny varhan, dovádivá flétna, klarinet, banjo a přidaly se i další nástroje. Kdo by však očekával pouze vážnou hudbu, byl by zklamán. „Máme tentokrát opravdu pestrý repertoár. Od Bacha přes latinské rytmy až po Metallicu,“ usmívá se paní ředitelka.