Město bude dotovat sportovní kluby podle nových kriterií

Město bude dotovat sportovní kluby podle nových kriterií

Nespokojenost některých sportovních klubů nad současným systémem přerozdělování peněz do této zájmové činnosti vedlo představitele Nového Města na Moravě k sestavení zcela odlišného hodnotícího systému.

„Po mnoha sporech a výhradách, které v Novém Městě vždy byly, jestli jsou důležitější lyžaři, fotbalisté nebo atleti, jsme zvolili způsob financování, který eliminuje veškeré osobní vazby a důvody k tomu, proč je který sport podporován,“ uznává rozhořčení některých sportovních klubů starosta města Michal Šmarda.

Nový způsob dotace sportovních zařízení by měl vycházet především z jejich oblíbenosti a to zejména mezi dětmi. „Příspěvky nyní přidělujeme podle objektivních kritérií s důrazem na to, kolik lidí je do toho kterého sportu aktivně zapojeno. Největší důraz klademe na děti do šestnácti let, druhým nejsilnějším kriteriem je, kolik je zapojeno mládeže mezi šestnácti a osmnácti lety a tím třetím, z vyjmenovaných nejméně důležitým, je, kolik je zapojeno dospělých,“ vysvětluje nový systém Michal Šmarda.

V Novém Městě na Moravě fungují ve světě sportu tři větší organizace – Sportovní klub (lyžaři), SFK Vrchovina (fotbalisté) a Tělovýchovná jednota. Tyto nejsilnější organizace si podle informací z radnice ročně rozdělí příspěvek ve výši šesti set devadesáti tisíc korun.

Město však nezapomíná ani na menší sportovní spolky. Jejich příspěvky se ale pohybují v mnohem nižších částkách. „Většina žadatelů byla tentokrát uspokojena, což v minulosti nebývalo zvykem. Částka, která šla letos do oblasti sportu, je v návaznosti na rozpočet města nadstandardní,“ říká novoměstský místostarosta Stanislav Marek. Do oblasti sportu tentokrát město vyčlenilo přibližně jeden milion osm set tisíc korun.

Za zmínku určitě stojí i to, že se Nové Město na Moravě finančně podílí na výpravách horolezce Radka Jaroše. Ten se v letošní sezóně rozhodl pro pokus o pokoření čtvrté nejvyšší hory světa -  Lhotse. „Letos opět podpoříme snahu Radka Jaroše zdolat další vrchol, který má tentokrát 8516 metrů. Doufáme, že se mu to podaří a že se ve zdraví vrátí, uvedl Michal Šmarda. Radek Jaroš dostane od města finanční dotaci ve výši třicet tisíc korun.