Snížená provozní dotace na památkách bude vyrovnána zvýšeným vstupným

Snížená provozní dotace na památkách bude vyrovnána zvýšeným vstupným

Pokud patříte k nadšeným návštěvníkům hradů a zámků, pak si letos při jejich návštěvě budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Na většině z nich vás totiž čeká překvapení v podobě zvýšeného vstupného.  

Národní památkový ústav takto reaguje nejen na všeobecný růst cen, ale také na nižší provozní dotaci. Ta v případě NPÚ na Vysočině činí 25,5 milionů korun, což je o dvanáct procent méně, než v loňském roce.

 

Vstupné na jednotlivých památkách by mělo být zvýšeno o pět až deset procent. Pokud budete chtít ušetřit, pak se jako nejvýhodnější jeví systém rodinného vstupného. Další možností, jak platit o něco méně, jsou jednorázové slevy ve významné dny a svátky. Návštěvníci určitě uvítají i variantu zakoupení sdružených vstupenek, s nimiž pak budou moci uplatnit slevu i v dalších objektech ve správě NPÚ.

 

Zvýšení vstupného jde ruku v ruce s novou nabídkou. Některé památky, jako například státní zámek Telč, areál kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře nebo zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou, prodlužují otevírací dobu.

 

NPÚ také pro tento rok slibuje na svých památkách tematicky laděné akce. V květnu by to měl být „Příběh věci“, červen bude ve znamení „Pohádek, pověstí a legend z našich hradů a zámků“, prázdninové měsíce se zaměří na „Šlechtické kratochvíle“ a zářijové téma se ukrývá pod názvem „A kuchyní to vonělo“.

 

Zámek Telč, Jaroměřice, Náměšť, hrad Lipnice a také kostel svatého Víta v Zahrádce u Ledče nad Sázavou připravují na 18. dubna, tedy na Mezinárodní den památek výjimečné prohlídky a zvláštní doprovodné akce.

O prvním víkendu v září chtějí památkáři pokračovat v loňském úspěšném projektu nazvaném „Hradozámecké noci“. Tentokrát to bude noc na zámku Jaroměřice nad Rokytnou plná koncertů, vystoupení a divadelních představení. Pro ty, kteří se nebudou moci zúčastnit osobně, je tu nabídka České televize, která bude z tohoto místa vysílat přímý přenos.

Ani pravidelné Dny evropského dědictví (10. – 11. 9.), na které jsme si již v minulosti zvykli, nebudou v letošní sezóně chybět. Pestrý kulturní program slibuje zámek Telč a v kostele sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře bude uveden koncert vokálně instrumentálního souboru „Santini Telč“. Skutečnou lahůdkou ale určitě budou živé obrazy z reálné i fiktivní historie zámku v Náměšti nad Oslavou, kde by se mělo představit okolo sto padesáti účinkujících.

Letošní sezóna na hradech, zámcích, kostelích a dalších památkách spravovaných Národním památkovým ústavem nebude ochuzena ani o pravidelné kulturní akce, jako je například hudební festival „Concentus Moraviae“ nebo „Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského“.

Mnohé z památek se stejně jako v minulých letech odhodlaly kromě pravidelných prohlídek i k tematickým výstavám. Zámek Telč letos opět nabídne výstavu „Hračky nestárnou“. S „Výchovou šlechticů v Čechách“ se můžete tentokrát setkat v Jaroměřicích nad Rokytnou. S elektrifikaci zámku v Náměšti nad Oslavou seznámí návštěvníky výstava nazvaná „Když k nám byl zaveden elektrický proud“. A konečně od května do září postupně na státních zámcích Náměšť, Telč, Jaroměřice a na hradě Lipnice můžete potkat putovní výstavu „Ohrožené památky na Vysočině“, která je věnována problematice záchrany ohrožených památek kraje Vysočina.

Tato bohatá nabídka určitě uspokojí všechny, kteří svůj volný čas rádi věnují poznávání historie a stavebních památek.