Žďárští pacifisté vyhlásili válku letadlům

Žďárští pacifisté vyhlásili válku letadlům

Cvičné přelety bojových letadel z letecké základny z Čáslavi jsou pro některé obyvatele Žďáru nad Sázavou neustálým trnem v oku.

„Musím říct, že nás to trochu překvapuje, že se občané k tomuto problému neustále vrací,“ říká senátorka a starostka města Dagmar Zvěřinová. Podle jejího vyjádření nejde o žádné překročení norem hluku, jak se mnozí nespokojení občané domnívají. Navíc se cvičné lety odehrávají v denní době, od nočních akcí už bylo v minulosti upuštěno.

„Někteří pacifisté si neustále stěžují, ale letadla bohužel občas létat musí. S leteckou základnou máme dohodu, že nebudou lítat nad městem. To sice dodržují, ale je to stejně slyšet. Podle mého názoru to není ale nijak dramatické,“ nesouhlasí se stížnostmi občanů starostka.

Podobný názor zastávají i oba místostarostové, kteří již měli možnost leteckou základnu navštívit a seznámit se blíže s jejím provozem. „Doporučil bych všem stěžovatelům absolvovat návštěvu Čáslavi tak, aby mohli posoudit, co zažívají lidé v okolí letecké základny. Když najednou vzlétá nebo přistává šest letadel, je to opravdu hlučné. A přesto tam stížnosti téměř nejsou, lidé se tu naučili se základnou žít, “ uvedl druhý místostarosta Ladislav Bárta.

Radnice se ale rozhodla vyjít občanům vstříc a tak uspořádala besedu se zástupci 21. základny taktického letectva Čáslav. Hlavní důvod je ten, aby se místní dozvěděli více o letištním provozu a s ním spojenými problémy. Navíc tu obyvatelé Žďáru mohou získat odpovědi přímo od pracovníků letecké základny a ne tak, jako dříve, tedy zprostředkovaně přes starostu nebo místostarostu.

Beseda se bude konat 4. května ve velké zasedací síni městského úřadu a jsou na ni zváni všichni, kdo mají zájem o podrobnější informace. Druhý místostarosta Ladislav Bárta k této informaci dodává: „Setkání vedení letecké základny s občany nebude primárně zaměřeno na stížnosti. Chtěli by všechny seznámit se svou činností, jak jsou nastaveny veškeré jejich omezení jako je výška letu, míst, kam nemohou lítat, časový harmonogram a další.“