Majáles aneb znovuobnovení tradice

Majáles aneb znovuobnovení tradice

Poslední majáles se v Bystřici nad Pernštejnem odehrál v roce 1968. Studenti zdejších středních škol se nyní rozhodli tradici těchto lidových veselic znovu obnovit.  

„Už máme téměř všechno vybráno a sesumírováno,“ pochlubil se jeden z organizátorů Tomáš Krejčí z Vyšší odborné školy a Střední odborné školy zemědělsko-technické Bystřice nad Pernštejnem a dodal: „Mimo jiné jsme se spojili s třebíčskou školou řemesel a oni nám vyrobí korunovační klenoty. Korunu pro chlapce, korunu pro dívku, žezlo i jablko. A na všem bude bystřický znak.“

 

Známo už je také definitivní datum, kdy by se měl majáles konat. Dnem Dé bude pátek, 6. května. Chybět samozřejmě nebude ani májka a hlavní program by se měl od dvanácté hodiny odehrávat v centru města, tedy na Masarykově náměstí.

 

Historické majálesy byly také především studentskou akcí. Základem průvodu byla podle bystřického kronikáře „koňská bryčka s králem a královnou majálesu střeženými dvěma lokaji, z nichž jeden vytruboval fanfáry. Za nimi rej roztodivných masek – červenobílí šašci, beduíni, egyptská královna z dob faraónů obklopená zahalenými Turkyněmi, černoši, piráti, vandráci, krinolíny a cylindry, uprostřed žebřiňák s kankánovými tanečnicemi tažený krávami, skútr s karikaturou televizního natáčení, dívčí fotbalová jedenáctka v úborech aj.“

 

A jsou to opět studenti, kdo se snaží v majálesech pokračovat. „Chtěli bychom obnovit tradici, která byla z politických důvodů utnuta. Rok 2011 by mohl být rokem, který nastartuje další éru,“ říká Tomáš Krejčí.