Bystřice i Nové Město začínají s tradicí farmářských trhů

Bystřice i Nové Město začínají s tradicí farmářských trhů

  Zatímco ve Žďáře nad Sázavou po loňském fiasku na farmářské trhy zanevřeli, Bystřice nad Pernštejnem a Nové Město na Moravě se rozhodly tyto módní akce vyzkoušet.

Bio ovoce, zelenina, masné a mléčné výrobky – to všechno je v současné době v kurzu. Farmářské trhy se na mnohých místech naší republiky těší velké oblibě, proto i v Bystřici nad Pernštejnem se rozhodli veřejnosti toto novum nabídnout.

 

 

Poprvé by se měly výrobky farmářů objevit na Masarykově náměstí 30. dubna. „Rozjeli jsme to poměrně narychlo a organizaci jsme svěřili lidem, kteří se tím už déle zabývají,“ informuje Hynek Jurman z bystřického infocentra. Podle jeho slov by měli dojet především farmáři z Přerovska a Blanenska. „Rádi přivítáme i místní, řadu z nich už jsme nakontaktovali,“ dodává.

Zájemci si tu budou moci nakoupit například mléčné výrobky ze Statku Habří, produkty z blanenské pštrosí farmy, originální tvarůžky z Loštic, sušené květiny, řeznické produkty, biomarmeládu, sazenice, zeleninu, ovoce, mošty a dokonce i léčivé konopí. „Měly by tu být i uzeniny ze Slovenska a čerstvé ryby přímo z rybářství,“ doplňuje Hynek Jurman.

Bystřice nad Pernštejnem má prozatím známá pouze dvě data konání farmářských trhů, a sice 30. duben a 14. květen. Naopak V Novém Městě na Moravě už jsou avizovány akce ve stejném duchu až do konce října.

„Chceme navázat na dřívější tradici trhů zaměřených především na zemědělské, ale i řemeslné výrobky, která má v našem městě hluboké kořeny. Rozhodně nepůjde o komerční prodej,“ sdělil místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Novoměstské farmářské trhy budou pořádány přímo městem, bez prostředníka a měly by se konat každý sudý týden v sobotu od osmi do jedenácti hodin. Poprvé se farmáři na Vratislavově náměstí objeví 7. 5. Další termíny jsou naplánovány na 21. 5., 4. 6., 18. 6., 2. 7., 16. 7., 30. 7., 13. 8., 27. 8., 10. 9., 24. 9., 8. 10. a 22. 10. Zváni jsou všichni pěstitelé, chovatelé, farmáři a řemeslníci, kteří nabízí sezónní zeleninu a ovoce, kravské a kozí sýry, med, květiny a sazenice, čerstvá vejce, uzeniny, bylinky, regionální speciality a další.