Hasičští veteráni se sešli v Zubří

Hasičští veteráni se sešli v Zubří

Už pošesté si dali sraz senioři z řad dobrovolných hasičů Novoměstského okrsku. Tentokrát se jejich schůzka odehrávala v Zubří. Na Žďársku se podobná setkání uskutečňují celkem ve dvanácti okrscích.  

Hasiči Novoměstského okrsku se sešli především proto, aby se dozvěděli, co je nového a taky zavzpomínali na dny, kdy oni sami začínali. „Neřekl bych, že se to nijak zvlášť změnilo. Tradice přístupu hasičů ke svým povinnostem zůstala zachována. Těší nás, že nás neubývá, ale naopak přibývá. V našem okrsku, který sdružuje sedmnáct sborů, už máme přes osm set členů. Máme taky řadu mladých hasičů a jsme rádi, že k nám stále další přistupují,“ říká Ladislav Fajmon, člen výkonného výboru Sdružení hasičů Moravy a Slezska okresu Žďár nad Sázavou a vedoucí rady a aktivu zasloužilých hasičů v našem okrese.

 

Samozřejmě, že na každém z těchto setkání je přetřásáno, jak se co dělalo kdysi a dnes. Občas se z řad seniorů ozve i nějaká kritika, mnohem častěji ale zazní slova chvály. „Už jednašedesát roků pracuji ve vyšších hasičských orgánech a musím říct, že činnost a aktivita dobrovolných hasičských sborů je čím dál lepší a čím dál na vyšší úrovni. V rámci republiky má okres Žďár nad Sázavou největší členskou základnu – hlásí se k nám více než jedenáct tisíc dobrovolných hasičů,“ netajil se spokojeností čestný host setkání, dvaadevadesátiletý Karel Herold ze Žďáru nad Sázavou, který je členem dobrovolného hasičského sboru od svých osmi let.

 

Místo setkání hasičů seniorů se, alespoň v Novoměstském okrsku, rok co rok mění. Podle Ladislava Fajmona se tak někteří z účastníků přinejmenším jednou za rok podívají na místa, kam jindy nezavítají. A osobně se tak mohou přesvědčit, jak fungují bratrské hasičské sbory.

 

Zájem o pravidelná každoroční setkání je poměrně velký, na každém z nich se sešlo v Novoměstském okrsku více než pět desítek hasičských veteránů. „Je to velmi dobrá a užitečná věc. Hasiči senioři se zajímají nejen o činnost zásahových jednotek, ale zajímá je i historie. A to je dobře,“ chválí nápad uspořádat pravidelná setkání hasičských seniorů Karel Herold.

 

Hasičů – mužů bylo jako vždy na setkání dost, citelně tu ovšem chybělo něžné pohlaví. V Zubří se objevila pouze jedna jeho zástupkyně – Marie Kabelková - dlouholetá jednatelka Novoměstského okrsku.  „Ono je to tím, že dříve se ženy v hasičských organizacích tolik neangažovaly. Senioři, kteří se tu dnes sešli, musí splňovat dvě podmínky. Jednak bylo nutné, aby dosáhli šedesát let věku a pak museli v organizaci zastávat nějakou funkci. A to ženy dříve moc nezastávaly. Podle mého mají ale nyní ženy a dívky větší zájem vstoupit k dobrovolným hasičům, než kdysi. I když někdy je to nejdříve zájem o kluky. Ale pak už to roste s nimi.“ A Ladislav Fajmon s úsměvem dodává: „Žen tu máme opravdu málo, muži jsou v přesile. Ale ony nás ženy srovnají, až přijdeme domů z takovýchto setkání.“