Vajíčka, pomlázky a dobroty ze dvorku

Vajíčka, pomlázky a dobroty ze dvorku

Velikonoce, to nejsou jen vajíčka a pomlázka, ale především probouzející se jaro, tradice zděděné po předcích a taky něco dobrého na talíři.  

Jídlo, kulturní vyžití a především lidová tvorba - to všechno čeká návštěvníky v sobotu 23. 4. v nejvýše položené obci na Vysočině, konkrétně v Chatě Studnice. Ve svátečně vyšňořené vesničce zažijete pravé jarní hodování. Pro váš mlsný jazýček jsou přichystány pokrmy takříkajíc přímo ze dvorku.

 

Svátky jara jsou spojené s mláďaty, která jsou sice velmi roztomilá, ale, jak už naši předkové dávno poznali, mají také velmi chutné maso. Na velikonočním stole ve Studnicích tedy nebudou chybět dobroty z králičího, jehněčího, kůzlečího ani kuřecího masa. Mistr kuchař slibuje především krajové speciality – tedy pokrmy z Horácka. Masné pokrmy budou doplněny pravým domácím sýrem z ekofarmy v Habří.

 

K jídlu samozřejmě patří také něco na zapití. V tomto případě si můžete dát kromě alko i nealko klasiky navíc specialitu dne – zelené pivo. Fajnšmekři určitě neohrnou nos ani nad skvělou medovinou, výrobkem místních včelařů. No a něžnější pohlaví a především děti si pak mohou pochutnat na medových výrobcích. K mání budou voňavé perníčky i tolik oblíbený medovník.

 

Ale nejen jídlem a pitím živ je člověk, což znamená, že předvelikonoční sobota bude ve Studnicích patřit i tradicím a lidovému umění. „Dnešní zvyky a tradice se již liší od těch minulých, zachovalo se jich již jen pár, které se všeobecně dodržují, jako je koledování na velikonoční pondělí. Málokdo ale ví, že podobně  jako je adventní čas před Vánocemi, i Velikonoce mají v takzvané postní době šest nedělí přesně pojmenovaných dle zvyku, který se v té době má vykonat,“ upozorňuje Eva Kulková, která návštěvníkům Studnic předvede zdobení kraslic.

 

Například právě sobota, která je ve Studnicích ve znamení Velikonoc, je podle malířky kraslic nazývána „Bílá“ a měla by být dnem příprav na nadcházející svátky. Právě v tuto dobu by se měly začít barvit vajíčka a péct mazanec. Zahálet by neměli ani chlapci a muži, jejichž úkolem bylo (a mnohde doposud stále je) na Bílou sobotu uplést pomlázky z proutků vrby.

 

Vajíčka jsou samozřejmě, kromě už zmíněného mazance, beránka a pomlázky, jedním z hlavních symbolů Velikonoc. „Na Horácku bylo typické zdobit vajíčka voskem, který se nanáší špendlíkovou hlavičkou ve tvaru slziček. Známá je i vosková batika, kdy se na vejce nejprve nanesou voskové obrazce a potom se vejce barví, často v cibulových slupkách. Potom se vosk zahřátím z vajíčka setře. Známé je i takzvané gravírování neboli vyškrabávání. Na Horácku se většinou používaly rostlinné, zoomorfní a pravidelně se opakující vzory. Mimo tyto techniky bylo ale i zde známé leptání barvy kyselinou,“ vysvětluje Eva Kulková a dodává: „Já budu na Studnicích předvádět právě techniku typickou pro náš kraj, tedy kraslice zdobené voskem. Ale mimo to i techniku moderní, která využívá moderních přístrojů - takzvané madeirové  neboli děrované kraslice.“

 

Zmíněné techniky si budou moci ve Studnicích vyzkoušet i sami návštěvníci. A nejen je. Čeká je tu také výroba ozdob ze sena, zdobení perníčků a pletení pomlázek. Kdo bude mít chuť a náladu, může se samozřejmě přidat.

 

Velikonoce jsou svátky, které si určitě nenechá ujít žádný kluk, ať už má pouhých pár měsíců nebo několik desítek let. Jejich něžné protějšky už ale většinou tolik nadšení neprojevují, což potvrzují i slova malířky kraslic: „Velikonoce pro mě osobně neznamenají nic nepříjemného, jako pro mnoho jiných žen a dívek. Já osobně v tom vidím začátek jara, kdy vše je v rozpuku a rodí se roztomilá mláďata. Jsem zastánce tradic a tak koledníky na velikonoční pondělí vítám. Malinko skeptická jsem ale k těm, kteří nepřijdou s upletenou pomlázkou, ale nějakou náhražkou, jako jsou třeba březové větvičky.“

 

Takže pánové, nenechte se zahanbit. Na Velikonoční pondělí by měl mít každý z vás osobně upletenou pomlázku. A pokud nevíte, jak na to, zastavte se v sobotu 23. dubna mezi čtrnáctou a sedmnáctou ve Studnicích. Zkušení odborníci vám tam poradí a pomohou. A navíc tu můžete spojit příjemné s užitečným. A to už přece stojí za to.