Absolventi a žáci novoměstské ZUŠky vystavují v Horáckém muzeu

Absolventi a žáci novoměstské ZUŠky vystavují v Horáckém muzeu

„Mišmaš 2011“ – takto nepoeticky, ale zato trefně, nazvali odchovanci Základní umělecké školy Jana Štursy svou výstavu, která je až do poloviny června k vidění v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě.  

„Výstava je v podstatě vyvrcholení desetiměsíčního úsilí dětí od šesti do dvaceti let,“ říká učitel výtvarného oboru Martin Jelínek, který současně přiznává, že mezi svými svěřenci má i několik výrazných talentů. Ti by se podle něj výtvarným činnostem měli věnovat i nadále: „Mám tam pár dětí dost šikovných na to, aby z nich mohlo časem něco být. Ale je to hlavně o té práci. Talent je jedna věc, ale práce je nesmírně důležitá.“

 

Žáci se dle slov svého pedagoga pokusili ve svých vystavených dílech o upřímné vidění světa bez jakýchkoliv klišé.  „Mišmaš 2011“ zahrnuje kresby, malby, keramiku, výrobky z odpadových materiálů, malbu na sklo, ale i tvorbu multimediální, jako například videonahrávky. „Promítané video je dílem jedné naší žačky, která se tomuto věnuje v podstatě sama, my ji pouze podporujeme. U nás si to může filmovat, fotit, stříhat a tak dále. Ona za to občas dokumentuje život naší školy,“ vysvětluje Martin Jelínek.

 

Součástí zahájení výstavy bylo tentokrát i slavnostní vyřazování letošních absolventů výtvarného oboru Základní umělecké školy Jana Štursy. V tomto roce slavnostně „odmaturovalo“ sedm žáků. Převážnou většinu tvořily dívky, což ve světě dospělých výtvarníků nebývá zvykem, tam mívají naopak navrch muži.

 

A není bez zajímavosti, že dva z absolventů novoměstské ZUŠky budou v započatém výtvarném vzdělání pokračovat i nadále, tentokrát už jako studenti brněnské umělecké průmyslovky. „Je to velký úspěch, protože je hodně zájemců, kteří se na tuto školu hlásí. Proti nim stála opravdu velká konkurence. Je to úspěch nejen obou našich žáků, ale také celé naší školy,“ vyjádřila své nadšení Věra Hromková, která spolu s Martinem Jelínkem vštěpovala svým svěřencům základy výtvarného umění a výtvarných technik.

 

Nové Město na Moravě bývalo odjakživa nejen městem sportovců, ale především malířů a sochařů a dalších umělců. A díky snaze pedagogů novoměstské ZUŠky snad zůstane tradice i nadále zachována.