Akce „Čistá struha“ proběhla úspěšně

Akce „Čistá struha“ proběhla úspěšně

Ani letos nezapomněly ženy a dívky sdružené v Českém svazu žen v Jamách na jarní úklid. A to nejen ve svých domácnostech, ale hlavně v  okolí obce.  

Tentokrát se „uklízeči“ – sedmnáct dospělých a dvacet devět dětí - rozdělili do pěti skupin. Tři z nich se pak vydaly podél silnice směrem k Veselíčku, Hlinnému a Žďáru nad Sázavou. „Čtvrtá skupina se vydala po humnech k jamské čističce odpadních vod a pátá skupina vyrazila likvidovat černou skládku na místní kopec Horka. Zajištěna byla dvě doprovodná vozidla, která svážela sesbíraný odpad a znavené děti na sběrné místo ke hřbitovu v Jamách. Část odpadků byla umístěna do kontejnerů na tříděný odpad, netříděná část bude ve spolupráci se Správou a údržbou silnic a s obcí Jámy odvezena na skládku,“ říká hlavní organizátorka akce Petra Doležalová.

Jamským, kteří vyrazili do přírody vybaveni jednorázovými rukavicemi a reflexními vestami, se podařilo sesbírat nečekaně velké množství odpadků. Šestatřicet velkých pytlů plných směsného odpadu, tři pytle skla, třináct vratných lahví, půl pytle plechovek, pneumatiky, palubní desky, eternit, automobilové nádrže, okenní rámy a dokonce i tašku s léky. „Každý rok žasneme a nepřestáváme se divit, proč to lidé nezavezou do kontejneru nebo na sběrný dvůr, ale vyhodí to někde do křoví,“ uvedla Petra Doležalová.

Organizátoři se ale nespokojili pouze se sběrem odpadků. Jak potvrdila Petra Doležalová, došlo i na osvětu realizovanou formou her: „V letošním roce jsme akci zpestřili třemi hrami pro děti, které byly zaměřeny na procvičení si správného třídění odpadků. První hra byla obdobou hry na rybičky a rybáře s tím, že tři starší děti dostaly různě barevná trička a představovaly kontejnery na tříděný odpad a ostatní dostaly na krk kartičky s různými druhy odpadu. Každý „kontejner“ měl za úkol pochytat správné odpadky. Ve druhé hře se děti rozdělily do dvou skupin. Každá skupina dostala tašku s různými druhy odpadků a měla je správně roztřídit do tří plastových kontejnerů na papír, plast a sklo. Mezi odpadky byly i chytáky, odpadky které patřily do nebezpečného odpadu, do kompostu nebo na sběrný dvůr. Překvapilo nás, jak dobře si děti s tříděním poradily. Udělaly pouze drobné chybičky například v tom, že zapomněly odšroubovat kovové víčko ze sklenice. Třetí hra byla o tom, kdo našlape více PET lahví do připravených nádob. Kupodivu nejlépe si v této hře vedly nejmenší děti, které dobře poslouchaly instrukce a nezapomněly odšroubovat z PET lahví víčka.“

Jamské děti určitě hned tak nezapomenou, kam který odpad uložit. A stejně tak si určitě rozmyslí, jestli vyhodit v přírodě papír či plastovou láhev. A to nejen díky odměnám v podobě lízátek, samolepek s přírodními motivy k roku biodiverzity nebo pexeso Správy CHKO Žďárské vrchy. Samy na vlastní kůži si mohly totiž vyzkoušet jaké to je, uklízet nepořádek po druhých.