Povelikonoční vaječná dieta

Povelikonoční vaječná dieta

Velikonoce jsme přežili více či méně radostně a nyní je na řadě likvidace vajíčkového šílenství. S čokoládovými a perníkovými kraslicemi si určitě každý hravě poradí, ale co s tou spoustou natvrdo vařených, barevných vajec?  

Pro inspiraci můžeme zalistovat ve starých kuchařských knihách, kde je požehnaně receptů, při nichž je zapotřebí právě těchto ingrediencí.

 

Tak například naše nejznámější autorka kuchařské knihy – Magdalena Dobromila Rettigová – radí:

 

Vejce na francouzský způsob

Vejce natvrdo rozkroj vpůli a žloutky vyndej ven, utři kousek másla a ty tvrdé žloutky dej do něho, dej k tomu drobince usekané štičí maso, ve smetaně máčenou, vymačkanou žemličku, trochu zelené petružele a jeden neb dva syrové žloutky, trochu květu, všecko to dobře utří, osol to a naděj ty vejce, zase je dohromady dej, omoč ve vejcích a strouhané žemličce, usmaž je, udělej dobrou omáčku ze žampionů neb smržů, polej je ní a nech je v tom ještě spejchnout.

 

Vejce se sladkou smetanou

Osm vajec natvrdo oloupej, tři rozřízni a žloutky z nich vyndej, bílky a ostatní vejce pokrájej na nudličky, dej asi dva loty nového másla na kuthánek, udělej bílou, hezky zapěněnou jíštičku, nalej na ni vařící sladké smetany, aby hezky hustá kaše z ní byla, pak ji nech vychladnout, hezky ji utří, vraz dva žloutky do ní a pokrájené vejce do ní zamíchej, dej však pozor, aby se nerozmíchaly, osol, vymaž mísu, v které vejce na stůl přijít mají, máslem, dej je do ní. Ty tři žloutky se jemně pokrájejí a skrze cedník se navrch prosejou a tu se to v troubě půl hodiny pect nechá. Aby mísa nepraskla, dá se sůl nebo popel na plech, nač se mísa teprv postaví. Jsou li smržíčky, tedy se na másle se zelenou petrželkou udušené k tomu připojit mohou. Může se z nich okolo mísy věneček udělat, jakož i račí ocásky k tomu přimíchat se mohou.

 

Nadívané vejce

Vejce natvrdo rozkroj v půli, žloutky vyndej, utří kousek másla, dej ty žloutky do něho, pak strouhanou, ve smetaně máčenou vymačkanou žemličku, zelenou petružel, trochu citrónové kůry, trochu květu, osol to a dobře utří, zase ty vejce naděj, narovnej na mísu s máslem vymazanou, co od nádivky zbyde dej k tomu, trochu polej smetanou a na každé vajíčko kouštínek másla a nech to v troubě trochu upect, ale aby se to nevysušilo, sice by to bylo tuze mastné.

 

Helena Voborská ve své Pravé české kuchařce nezapomíná ani na využití vařených vajec ve sladkých pokrmech. Tedy alespoň jejich části:

 

Linecký dort

¼ kg spařených loupaných mandlí utlučeme s ½ kg cukru. Pak dáme ½ kg másla a ¾ kg mouky na vál, k tomu 12 vařených, na sítě protlačených žloutků a dobře to ve studenu rozdrolíme; přidáme citrónové kůry, málo to osolíme, vmícháme do toho tlučené mandle s cukrem, 4 žloutky to zaděláme a dobře propracujeme. Necháme ve studenu odpočinouti a poté válečkem rozválíme; dáme na dortovou, máslem vymazanou formu. Dříve kousek těsta odřízneme a z toho tvoříme přes příč na těstě mřížky z vyválených těstových hůlek a celý dort pomažeme rozkloktaným vejcem; pak dáme zvolna hodinu v troubě péci; když je to upečeno, nadíváme čtverečky zavařeninou.

 

Tvarohový dort

Ze 14 dkg másla, 17 dkg mouky, 6 dkg cukru a 4 vařených žloutků uděláme placku, potřeme ji na dva prsty vysoko dobrým tvarohem rozetřeným s máslem, vejcem a vanilkovým cukrem, ze zbylého těsta utvoříme mřížky jako na linecký dort, potřeme vejcem a upečeme.

 

No a zbylé bílky (pokud jsme je pěkně rozpůlili a žloutky z nich opatrně vyndali) můžeme spolu s dalšími vařenými vajíčky využít na jiný recept:

 

Masem plněná vajíčka

Vejce podélně rozpůlíme, žloutky drobně usekáme. Pak usekáme jemně kousek telecí pečeně nebo pečené kuře, necháme maso v rozpáleném másle chvilku podusiti, maloučko osolíme, opepříme, přimísíme pak sekané žloutky a touto nádivkou plníme uvařené bílky. Pak vejce urovnáme na mísu a obložíme sekanými sardelemi.

 

Jak vidíte, naše babičky a prababičky si uměly poradit s celými kopami velikonočních vajíček. Ani jediné nepřišlo nazmar. Čas povelikonoční, to je prostě doba vaječné diety. Ale i ta může být pestrá a lákavá. Tak dobrou chuť.