Přijďte si zahrát bowling do železničního vagónu

Přijďte si zahrát bowling do železničního vagónu

Naprosto netradiční prostředí pro bowling zvolili ve Víru. Hrát se totiž bude v dokonalé imitaci železničního vagónu.  

Kuželky mají ve Víru už letitou tradici a tak bowling, coby moderní forma kuželek, bude mít na co navazovat. První kuželna byla v obci založena už v roce 1906 místním hostinským Františkem Šťastným. „Tato kuželna byla oblíbenou součástí jeho turistické chaty. Později, za stavby Vírské přehrady, zde také byla kuželna a dnešní pamětníci rádi vzpomínají, jak jako malí stavěli dospělým hrajícím kuželky,“ říká Ladislav Stalmach, starosta obce Vír.

 

Díky dotaci, na níž se vírským podařilo v loňském roce dosáhnout, byla vybudována nová bowlingová dráha, která by měla být v sobotu, 30. 4. 2011, poprvé představena veřejnosti. Zdejší herna ovšem není ledajaká. Ten, kdo do ní vstupuje, se neubrání překvapení a úsměvu. „Bowling je veselá hra a také jsme chtěli, aby se u nás návštěvníkům líbilo a aby to bylo trochu zvláštní. V průběhu výstavby se zrodila myšlenka vytvořit první vagón na světě, ve kterém se hraje bowling. Vagóny jsou lůžkové, klasické i jídelní, ale vagón bowlingový máme jen my,“ pochlubil se starosta.

 

Od myšlenky nebylo daleko k činům a tak se přistoupilo k realizaci. Aby bylo vše naprosto identické, bylo nutné získat pravé a nefalšované vybavení železničního vagónu. Proto se vírští obrátili s žádostí na České dráhy, které jim nakonec darovaly interiér z vyřazeného vozu. „Veškeré vnitřní vybavení jsme převezli do Víru, kde se ho nějakým způsobem snažíme naaranžovat tak, aby to co nejvíce vagón připomínalo. Jednalo se o železniční vůz z roku 1965, který prošel v roce 2002 rekonstrukcí. Díky ní jsme získali nově očalouněné sedačky a další poměrně nové věci.“

 

K železničnímu vagónu patří také další věci, jako je například záchranná brzda, sklápěcí stolky, síťované poličky na odkládání kufrů a klobouků a ostatní nezbytnosti. Ty by neměly chybět ani ve vírské bowlingové herně. Ale bude tu i něco navíc. Kromě hracích koulí a kuželek se tady návštěvníci setkají i s občerstvením, které by měla poskytovat obsluha v železničních uniformách.

 

Vše by zatím mělo být zcela v režii obce. Ačkoliv sám starosta přiznává, že jde tak trochu o krok do neznáma, strach z neúspěchu rozhodně nemá: „Mělo by být otevřeno denně. Naším snem je, aby se tu odpoledne hrál bowling a dopoledne sem chodily třeba maminky s dětmi na kafe. Posedět, popovídat si. Počítáme i s dětským koutkem s hračkami. A v létě bychom chtěli využívat zahrádku, ale ta bude asi až příští rok. Lidé se na to docela těší, nenašla se tu žádná liga proti bowlingu, takže doufáme, že zájem bude.“

 

První pokusné bowlingové hody už ve Víru proběhly, kmotrem nové dráhy se stal herec Bolek Polívka. Podle Ladislava Stalmacha je to člověk, který žádnou legraci nezkazí. Pro svůj křtící hod si vybral kouli švestkové barvy, která prý k němu nerozlučně patří. A na památku tu zase zanechal svůj pozdrav a podpis na zelené kouli – tedy na nezralé švestce.

 

Bowling v železničním vagónu bude otevřen v sobotu 30. dubna v rámci XVI. sjezdu KSČ - sjezdu brněnských Kamarádů Spolku Čukotka. „Ti zde budou recesistickým způsobem oslavovat 1. máj, tak jako každý rok. Chtěli bychom, aby byli po Bolku Polívkovi první, kdo otestuje naši bowlingovou dráhu. A tím bychom náš vagón - bowling taky slavnostně otevřeli,“ potvrdil Ladislav Stalmach.