Požár v lese Ochoze prověřil dobrovolné hasiče

Požár v lese Ochoze prověřil dobrovolné hasiče

Dvakrát ročně musí dobrovolní hasiči ukázat svou připravenost na prověřovacím cvičení. To letošní bylo dokonale utajené, žádný z členů SDH neměl nejmenší tušení, jestli je tentokrát volán k požáru nebo zda se jedná „pouze“ o cvičení.  

Příprava celé akce trvá většinou přibližně jeden týden až čtrnáct dní a je poměrně náročná. „Nejdříve musíme vytipovat vhodné místo, pak vypracujeme návrh doplněný názorným plánkem, vše propočítáme a popíšeme. Návrh musí schválit starostové obcí, pod které spadají příslušné jednotky SDH. Pak musíme také informovat majitele pozemků, na kterých má cvičení probíhat, zajistit odběr vody a další nezbytnosti. Následně musíme mít schválení od územního odboru Krajského hasičského záchranného sboru ve Žďáru nad Sázavou. A nakonec se vše předá KOPISu,“ vysvětluje velitel Novoměstského okrsku Jiří Mrkos.

 

KOPIS, neboli krajské operační a informační středisko, nakonec zaslal velitelům a strojníkům jedenácti vybraných sborů SMS zprávu, v níž byla specifikována lokalita a nahlášen požár lesního porostu. Chvíli nato se v jedenácti obcích Novoměstska rozezněly sirény a už se ze všech stran k hasičárnám sbíhali členové zásahových jednotek.

 

Na místo určení dojeli všichni a to, jak zmínil velitel okrsku, „všichni v poměrně slušném čase“. Nejrychlejší byli samozřejmě novoměstští poloprofesionálové, kteří se na místo dostavili za osm minut od svolání. Do půl hodiny to pak stihli všichni, z bližších i vzdálenějších míst.

 

Na místě samém byl prověřován nejen lidský faktor, ale také technika. Voda byla čerpána jak z Koupaliště, tak i z Černého rybníka. Požár ale nikdo hasit nemusel, i když v lese Ochoza opravdu hořelo. Bylo to ale pouze klestí, které sami organizátoři zapálili po domluvě s lesním správcem. Nakonec šlo pouze o to uhlídat, aby od několika ohýnků nechytl okolní porost.

 

Přestože se jednalo pouze o cvičení, nebylo přijíždějícím hasičům naprosto nic prominuto ani odpuštěno. „Každý hasič, který přijede k zásahu, musí být vyzbrojený ochrannými prostředky, což je přilba, rukavice a třívrstvý oblek. Musí být dobře chráněný před požárem. Jestliže má sbor dýchací techniku, pak ji také musí při zásahu použít. Sbory také musí dojet s veškerou technikou, kterou jsou vybaveny. Můžeme říct, že v rámci Novoměstského okrsku je vybavení SDH na poměrně dobré úrovni,“ říká velitel družstva novoměstských poloprofesionálů Jaroslav Štejdíř.

 

Jedna z nejdůležitějších chvilek prověřovacího cvičení je také závěrečné hodnocení. „Na něm jsou zveřejněny všechny hyby, které se v průběhu cvičení staly. Je to proto, aby dobrovolní hasiči věděli, čeho se musí napříště vyvarovat,“ uvedl Jaroslav Štejdíř.

 

Tentokrát, přestože se některé sbory občas zapotily, bylo hodnocení poměrně dobré. I když se nějaká chybička sem tam vloudila, velitelé se tvářili spokojeně. A když se přece jen sem tam něco nepovedlo, příští cvičení už bude určitě dokonalé.