Bystřický kutil potřetí

Bystřický kutil potřetí

Ani letos nezapomnělo město Bystřice nad Pernštejnem vyhlásit soutěž v manuální zručnosti – Bystřického kutila.  

Soutěž je určena pro žáky pátých až osmých tříd základních škol a víceletých gymnázií. Téma letošního roku je „Malý zlepšovatel aneb jak ulehčit práci sobě i jiným“. Vynálezci ze školních lavic mohou pro svůj výtvor použít jakýkoliv materiál, důležité je ale dodržet hlavní ideu klání, tedy stvořit něco praktického, co může ulehčit práci sobě a jiným.

 

I tentokrát se vyhlášením soutěže Bystřický kutil snaží město upozornit na potřebu manuálně zručných lidí v regionu. „Naší snahou je ukázat, že nejsou důležité pouze vysoké školy a ekonomické vzdělání. Chceme podporovat i neméně důležitou řemeslnou práci,“ říká Oľga Königová z úseku vnějších vztahů.

 

Bystřický kutil bude rozdělen do čtyř kategorií na mladší a starší žáky, jednotlivce a skupiny. Oceněni budou nejen jednotliví výherci, ale finanční příspěvek obdrží i škola vítěze. Osloveno bylo jednadvacet školských zařízení z Bystřice a nejbližšího okolí.

 

„Pokaždé se snažíme přijít s něčím novým. Letos jsme to pojali trochu uceleněji a výsledkem toho je, že na podzim chceme uspořádat Bystřický veletrh vzdělání,“ informuje Oľga Königová a dodává: „Zúčastní se ho hlavně bystřická zemědělská škola a gymnázium a dveře budou otevřené i podnikatelům. Chceme, aby děti věděly, že mohou zůstat studovat v Bystřici a najdou tady pak také uplatnění. Nechceme, aby odcházely do Žďáru. Máme zkušenosti, že pokud začnou studovat na žďárské průmyslové škole nebo se učit na tamějších učilištích, tak se nám už většinou nevrátí. A my stále pociťujeme velký nedostatek manuálně zručných lidí.“