Závod do kopce a mezi ploty

Závod do kopce a mezi ploty

Vesnička Jemnice, která má jindy pouze sedm desítek obyvatel, se o víkendu mnohonásobně rozrostla. Konala se tu totiž tak trochu netradiční Okrsková soutěž sborů dobrovolných hasičů.


Jemnice spadá do okrsku Strážek a její Sbor dobrovolných hasičů v něm patří k nejmenším. Každý rok se okrsková soutěž koná někde jinde a letos vyšla řada právě na Jemnici. Přestože zde není tolik lidí, kteří by mohli přiložit ruku k dílu jako ve větších obcích, mají už s organizací takovéto akce dlouholeté zkušenosti. Po několik let tady totiž probíhaly pravidelné soutěže mladých hasičů do patnácti let. „Měli jsme tu velice úspěšné družstvo dětí, teď nám děti bohužel došly a tak už tuto činnost rozvíjet nemůžeme. Ale letos na nás vyšlo pořádání okrskového cvičení, tak jsme ho uspořádali. A s docela velkým úspěchem,“ pochlubil se Pavel Kupka st., starosta SDH Jemnice.

„Povedlo se nám do soutěže nachystat všechno potřebné, a protože jsme ji chtěli mít tentokrát o něco atraktivnější, vymysleli jsme závody do vrchu a mezi ploty. Hostující sbory jsme předem informovali, že to bude obzvlášť těžké. Ono rozvinout dvacetimetrovou hadici proti kopci, to už se musí umět,“ říká Miroslav Uhlíř st., dlouholetý vedoucí hasičské mládeže v Jemnici. „Hasič musí být připraven zasahovat kdekoliv. I do kopce, i mezi ploty, i mezi stromy. Nejvíce asi nadávali proudaři, kteří museli do kopce běžet a pak ještě trefovat terče,“ přiznává starosta hasičů.

Jen málokterý občan a návštěvník Jemnice si nechal tuto zábavu ujít. A bylo opravdu na co koukat. Kromě už zmíněné netradiční závodní dráhy čekalo startující ještě jedno překvapení. „Zavedli jsme tu takovou novinku - elektronickou časomíru. Ta na naší soutěži ještě nikdy nebyla. Družstva si vyzkoušela, co to je stříkat na pořádné terče. Někteří z toho byli docela zklamaní, stříkat na PET láhev na tyčce je opravdu něco jiného,“ prozradil Pavel Kupka.

Výsledky hasičského klání nebyly podle zasvěcenců nikterak překvapivé. Favorité i nadále favority zůstali. Nejlepší čas měli dobrovolní hasiči z Moravce, ale protože se jim podařilo „uhrát“ pár trestných bodů, tak se nakonec vítězem stal SDH Pikárec a moravečtí se museli spokojit s druhým místem. Třetí příčku obsadili hasiči z Meziboří.

Domácí Jemnice se mezi hvězdnou trojku nedostala, nicméně na dobré náladě jí to neubralo. „Skoro to vyšlo, bramborovou medaili máme,“ usmívá se Miroslav Uhlíř a starosta hasičů dodává: „Byl to vlastně úspěch na to, jak málo se trénovalo. Měli jsme spoustu práce s přípravou a na trénink moc času nezbylo. Čtvrté místo je proto úspěch. Navíc tu byla družstva, která mají mnohem vyšší ambice.“

O něco jednodušší to mělo družstvo žen. To bylo v soutěži jediné a tak nemohlo získat nic jiného, než zlato. Do Pikárce nakonec putovaly dvě zlaté medaile.

Hasičská soutěž měla ale ještě jeden nepřipravený bonus. „Najednou se tu zničehonic objevil vůz s koňmi a jezdci. Jeden z koní nám tu po sobě taky něco zanechal. Kdyby přišli dřív, tak bychom možná museli závod přerušit,“ prozrazuje netradiční zpestření Miroslav Uhlíř.