Novoměstští senioři měli první „webovky“ v České republice

	Novoměstští senioři měli první „webovky“ v České republice

Webové stránky novoměstských seniorů byly v rámci projektu Národní knihovny České republiky vybrány jako kvalitní zdroj, který by měl být uchován do budoucna a stát se součástí českého kulturního dědictví.  

Není divu, neboť základní organizace Svazu důchodců ČR, o. s. - Klub seniorů v Novém Městě na Moravě - byl v České republice vůbec první, který si vlastní webové stránky založil. „Je to v podstatě moje dítě. Rok jsem uháněla Zbyňka Grepla z novoměstského úřadu, aby nám naše webové stránky postavil. A podařilo se. Při předání nám ale připomenul, že je musíme živit, aby to k něčemu bylo,“ prozrazuje zrod internetových stránek novoměstských seniorů jejich duchovní matka Alena Albrechtová.

 

Senioři svého programátora nezklamali a tak se na jejich webových stránkách dodnes pravidelně objevují nové a nové aktuální informace. A je z čeho vybírat, neboť činnost zdejších důchodců je velmi pestrá a bohatá.

 

Stránky http://seniori.nmnm.cz/ existují od května roku 2005. „Za tu dobu informovaly hlavně o činnosti naší organizace. Kromě toho, že je stále živíme, se také snažíme, aby na ně mohlo chodit co nejvíce starších lidí. Proto pro ně připravujeme pravidelná školení. Letos se nám podařilo získat počítačový kurz z Nadace Václava a Livie Klausových, ten proběhne v měsíci červenci a zúčastní se ho deset zájemců. A teď nám navíc nabídl zdejší městský úřad, že by nám pomohl proškolit další seniory,“ vysvětluje nezvykle velkou počítačovou gramotnost novoměstských seniorů Alena Albrechtová.

 

Činnost novoměstských seniorů také už více než tři roky se zájmem sleduje Hana Němcová, místopředsedkyně Svazu důchodců České republiky. „Hned od počátku jsem se úplně nadchla pro jejich webové stránky. Staly se vzorem pro mnohé další seniorské stránky,“ pochválila Novoměšťáky paní místopředsedkyně a dodala: „Počítač není přístupný pro každého, zvláště když jde o staršího člověka. Ale především se musí člověk chtít učit. Taky musí mít alespoň trochu představu, co to internet a počítač znamená. Je dobré se nechat proškolit. Dnes jsou už různé možnosti, jak se k počítači dostat, třeba v městských knihovnách. My se ve Svazu důchodců České republiky snažíme dostat do povědomí všech krajských rad i základních organizací, aby svým členům doporučovali přístup na počítače. Koho počítač chytne, ten má pak rozhodně větší přehled a rozhled. My jsme bohužel generace, které citelně chyběly informace. Dalo by se říct, že jsme vzestupem počítačové techniky prožili určitý šok. Někteří se přizpůsobili, jiné méně, ale dnes je ovládání počítače nutností. Máme bankomaty, mobily a další vymoženosti, všude se setkáváme s určitým druhem počítačů a lidé jsou pak nešťastní, když neví, jak na to. A my, prostřednictvím informací ze Svazu důchodců ČR, pomáháme rozšířit jejich vědomosti. Máme celosvazové web stránky www.sdcr.cz, které Národní knihovna v roce 2010 vybrala a uzavřela s námi smlouvu na archivaci našich stránek v rámci českého kulturního dědictví. Takže ten krásný pomyslný „štempl“ - logo – dostaly naše web stránky v rámci SDČR jako první.  Když mně pracovnice Národní knihovny požádala, abychom doporučili ještě jednu organizaci SDČR, která má kvalitní web stránky, neváhala jsem ani okamžik a některé hodnotné doporučila. Výběrová komise Národní knihovny si mezi dalšími navrženými vybrala právě ty ze ZO SDČR Nové Město na Moravě. Jsem moc ráda, že vybrali právě je, protože ti myšlenku na webovky důchodců začali jako první propagovat a provozují je hlavně díky paní Albrechtové. Mezi našimi současnými sto dvaatřiceti základními, městskými či regionálními organizacemi SDČR těch, které web stránky provozují, není bohužel pořád dost. Je to škoda, protože internet nám v současné době velmi ulehčuje vzájemnou komunikaci a široké veřejnosti podává pomocí článků a fotek i informace, jak naši důchodci ve svých organizacích žijí, přátelí se, jezdí na výlety i na společné dovolené, chodí do divadel, mají různé zájmové kroužky či taneční nebo pěvecké soubory, jak zcela naplňují naše heslo Důchodci důchodcům, aby nikdo nebyl sám.“

 

„Webovky“ novoměstských seniorů obdržely od Národní knihovny České republiky logo jako symbol jejich úspěšné archivace. Slavnostního křtu tohoto loga se kromě Hany Němcové účastnil i starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. A chybět nemohl ani „webmajstr“, jak půvabně svému programátorovi zdejší senioři přezdívají, Zbyněk Grepl, který se netajil svým obdivem k vitalitě místních důchodců: „Jsem velmi potěšený tím, že se tito lidé počítače nezalekli a o své stránky pečují. Někteří z nich se ve svém věku s počítačem sblížili takovým způsobem, o jakém se mnohým mladším dodnes ani nezdá.“ Poklona z úst odborníka určitě mnohé seniory zahřeje na duši a dodá jim sílu k dalšímu zápolení s přítelem počítačem.