Na Harusák v létě? Proč ne?

Na Harusák v létě? Proč ne?

Harusův kopec máme, díky lanovce a sjezdovce, nejčastěji spojený se zimními radovánkami a s Novým Městem na Moravě.

Možná mnohé z vás překvapí fakt, že Harusův kopec se nachází na katastru obce Radňovice, takže jí právem náleží. A krásně je na něm nejen v zimě, ale i na jaře, v létě a na podzim.

Harusův kopec nebo také Harusák či Harusovec patří, stejně jako jeho okolí, pod správu Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Přestože zde nerostou žádné vzácné rostliny, ani tu nenatrefíte na nevšední zvěř a ptactvo, je se na co dívat a především i co poslouchat. Ptačí koncert se tu ozývá od brzkého rána do pozdního večera a o zajímavá setkání tady také není nouze.

Jedinečné jsou i zdejší výhledy. Pravdou ovšem je, že musíte najít místo na kraji lesa nebo otevřený průzor mezi stromy. Pak si ale milovníci dalekých pohledů do krajiny opravdu přijdou na své.

Na Harusův kopec můžete přijít hned z několika směrů. Od Nového Města na Moravě, od Vlachovic, Jiříkovic nebo Radňovic. Z posledně jmenované obce vás těsně pod samý vrchol dovede nově budovaná křížová cesta, která by měla být hotova do konce prázdnin.

Obejít celý kopec po vrstevnici nebo překonat vrchol cestou od Radňovic směrem k Novému Městu vám nezabere mnoho času. Je to velmi příjemné místo na procházky či výlety. Do kroku vám bude rytmicky ťukat datel a vůně jehličí vás bude provázet po celou cestu. Harusův kopec je prostě stvořený pro chvíle pohody. A nemusíte se k němu vypravit pouze v zimě.