Súľovské skaly

Súľovské skaly

Překrásné výhledy, pohodová turistika s možností adrenalinového horolezectví – přesně tohle nabízí lokalita nazvaná Súľovské skaly.  

Tyto nádherné přírodní útvary najdeme pouhých pár kilometrů od hranic na území Slovenské republiky. Ideálním výchozím bodem je obec Súľov – Hradná, konkrétně parkoviště v Súľovských skalách.  Vybrat si můžete z osmi značených tras různé náročnosti.

Hlavním cílem turistů bývá převážně Súľovský hrad. Tato původně malá pevnost je známá také pod jménem Roháč. První zmínky o něm pochází už z roku 1193, kdy jej král Belo III. daroval bratřím Vratislavovi a Stanislavovi z Trenčína. Hradem byl ovšem Roháč nazýván až od roku 1336, kdy je v listině krále Karla Roberta zmiňován zakladatel rodu Súľovských – Eliáš. Rozšířit hrad se majitelům podařilo paradoxně díky husitům. Ti se ho tehdy zmocnili, ovšem poté, co se hrad znovu dostal do rukou královských vojsk, získali majitelé povolení hrad obnovit a zmodernizovat.

Dolní a horní hradní palác byly v době své největší slávy spojeny krytým schodištěm vytesaným ve skále. Nechyběla ani hradní kaple a pozorovatelna, z níž bylo vidět široko daleko do kraje. Co nezničil požár, který zde vypukl v polovině 16. století, to vzalo za své po odchodu hradních pánů. Súľovský hrad se pomalu měnil ve zříceninu, ovšem nutno podotknout, že ve velmi pěknou zříceninu. Dodnes jsou znatelné některé části hradu. A vyhlídka z vrcholu je přímo dokonalá.

Turisté jistě ocení, že převýšení se v Súľovských skalách pohybuje od dvou set padesáti do pěti set metrů, což hravě zvládne i úplný začátečník nebo malé dítě. Kdo by však přece jen požadoval trochu více dřiny a námahy, ten se může zaměřit na horolezeckou činnost, pro kterou jsou právě zde velmi vhodné podmínky.

Na území NPR Súľovské skaly je horolezecká činnost rozdělena do tří pásem. V lokalitě Javor je celoročně povolena na těchto místech: Tabuľa, Veža nad ohniskom, Veterná, Podsvetie, Školská veža, Sokolia veža (dolní), Buldrovňa , Neviniatko a Sokolíky. V období od 1. 7. do 31. 12.  - Kozie diery, Zabudnutý kaňon, Ivanka, Patoniková, Sokolia veža (horní) a Tisícročná veža. Lokalita Súľovská tiesňava – celoročne - Vinice, v období od 1. 7. do 31. 12. -  Mních. A konečně lokalita Skaly pod hradom – celoročne - Vyhliadka, Obelisk, VPN, Chrám, Zrkadlo a v období od 1. 7. do 31. 12. - Tri puky, Harfa, Krídlo a Trojzubec.