Projektu bystřické hvězdárny svitla znovu naděje

Projektu bystřické hvězdárny svitla znovu naděje

Novou dominantou Bystřice nad Pernštejnem by mohla být už koncem příštího roku hvězdárna vybudovaná na vrcholu kopce honosícím se názvem Hora, na němž dodnes stojí pouze pozůstatky tří křížů.  

Bystřičtí se se svou hvězdárnou téměř již rozloučili, protože získat dotace od kraje na projekt podobného typu a ve stejné lokalitě se ukázalo jako nemožné. Nyní jim svitla nová naděje v podobě grantů vypsaných nadací Proměny.

 

„Město Bystřice nad Pernštejnem si podalo žádost o dotaci do nadace Proměny na revitalizaci vrchu Hora,“ potvrzuje místostarosta města Josef Vojta a dodává: „tuto akci jsme chystali do ROPu, ale byli jsme zklamáni, protože žadatelem mohou být pouze města nadregionálního významu, což bohužel Bystřice není. Proto hledáme jiné cesty, abychom mohli náš záměr uskutečnit.“

 

Hvězdárna není pro Bystřici nad Pernštejnem životní nutností, je spíše, podle slov místostarosty, třešničkou na dortu, která by pomohla ke zkulturnění jedné z částí města.

 

O grant z nadace Proměny se letos uchází pět desítek žadatelů. Vzhledem k tomu, že každoročně bývá podpořen pouze jeden jediný projekt, nejsou šance bystřických nikterak velké. Radnice si je dobře vědoma kladů i záporů své žádosti. „Proti ostatním žadatelům máme jednu výhodu. Nemáme pouze projektový záměr, ale máme už vypracovanou celou projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení. Naší nevýhodou naopak je, že nadace Proměny se orientuje zejména na městskou zeleň a revitalizaci městských parků. A Hora by se dala zařadit spíše k příměstské zeleni, říká místostarosta.

 

Rozhodnutí o tom, který z projektů vlastně uspěje, by mělo padnout do konce letošního roku. Pokud by Bystřice nad Pernštejnem se svou hvězdárnou zvítězila, není podle Josefa Vojty problém realizovat ji v roce 2012. Kromě stavby samotné by v této lokalitě mělo také dojít k odlesnění a k parkové úpravě. Celková investice byla vyčíslena na dvacet milionů korun, přičemž z nadace Proměny by mohlo město získat až devadesáti procentní dotaci.