Novoměšťáci přepisují své kroniky

Novoměšťáci přepisují své kroniky

Devět kronik Nového Města na Moravě by zanedlouho mělo získat novou formu. Namísto klasické psané kroniky vzniknou paměti města v elektronické podobě. Na jejich přepsání by se mělo podílet co nejvíce Novoměšťáků.  

Projekt „Nové Město si přepisuje svou kroniku, přidej se i ty“ vyzývá všechny, kdo v Novém Městě na Moravě bydlí nebo k němu má vztah, aby se připojili a pomohli přepsat městské kroniky: „Budeme soutěžit o to, kdo přepíše nejvíc stránek a to v několika kategoriích. Budeme soutěžit například o nejmladšího přepisovatele, máme kategorii zaměřenou na teenagery nazvanou „Přepiš kroniku před tím, než půjdeš na pařbu“ nebo na maminky „Mám doma batole, přepíšu za něj kroniku“ a další,“ vysvětluje Veronika Teplá z odboru školství, kultury, cestovního ruchu a sociálních věcí.

 

Nové Město na Moravě na projekt digitalizace kronik získalo padesát tisíc korun z nadace VIA, která pomáhá rozvíjet komunitní život českých měst a obcí. „Nadace je zaměřená na to, aby každý podporovaný projekt zapojil co nejvíce obyvatel. My to splníme tím, že rok budeme přepisovat kroniky, přičemž budeme soutěžit o nejaktivnějšího přepisovatele. Peníze získané z nadace VIA pokryjí profesionální skenování kronik,“ říká Veronika Teplá.

 

Přepisovatelé, kteří se zapojí do projektu, budou soutěžit o hodnotné ceny. První tři nejzdatnější obdrží od města dárek v podobě notebooku. Organizátoři si od toho slibují větší zájem především u školní mládeže. A cenu může získat například i nejdále bydlící Novoměšťák, který se do přepisování pustí.

 

Novoměšťáci, kteří budou mít o přepis zájem, se mohou obrátit na e-mailovou adresu kronika@nmnm.cz . „Na základě jeho žádosti pošleme zájemci určitý počet naskenovaných stran. A on nám to pak přepsané pošle zpátky. Samozřejmě, že musí být nějaká kontrola, na ni jsme domluveni s muzeem. A naši informatici to pak dají na naše webové stránky a to se všemi odkazy,“ informuje Veronika Teplá.

 

Přepsané historické dokumenty by se měly po ukončení projektu objevit na webových stránkách města. A spolu s každou stránkou v elektronické podobě by měl prohlížející spatřit i naskenovanou, původní, ručně psanou stranu kroniky.

 

Do projektu se už dnes zapojil i novoměstský starosta Michal Šmarda: „Já už mám přepsáno. A taky mám pro projekt „Nové Město si přepisuje svou kroniku, přidej se i ty“ své vlastní heslo, které zní: „Kdo nepíše, není Novoměšťák“.“