Dům žďárského rodáka Antona Johanna Ferenze bude srovnán se zemí

Dům žďárského rodáka Antona Johanna Ferenze bude srovnán se zemí

Čtyři nemovitosti na Žižkově ulici ve Žďáru nad Sázavou, které jsou v majetku města, čeká o tomto víkendu demolice. Mezi nimi je i rodný dům slavného portrétisty z období biedermeieru.  

Obytné budovy na Žižkově ulici nejsou sice žádnou historickou stavební památkou, ale určité kouzlo minulosti alespoň jeden z nich zaručeně má. „Zástavba na levé straně silnice vznikla na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Byly to domky drobných řemeslníků (sedláři, krejčí, stolař) a dělníků. V domě č. p. 240, kde ještě v době poměrně nedávné sídlila Společnost historického šermu Flamberg, se narodil malíř Anton Johann Ferenz. Byl to významný portrétista brněnského, znojemského a žďárského měšťanstva,“ vysvětluje historik Miloslav Lopaur z Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou.

 

Malíř se v domě na nynější Žižkově ulici nejen narodil, ale také tu prožil své dětství a mládí. Právě zde se pokoušel o počáteční tahy štětcem a vznikaly zde rovněž první podobizny bohatých žďárských měšťanů. „Jeho otec byl krejčí Josef Ferenz, matka Mariana Chaloupková. Kmotry byli řezník Jan Binko s manželkou Filipínou. Anton Johann Ferenz studoval v Brně a ve Vídni, poté pracoval jako portrétista ve Žďáře, ve Znojmě a v Brně, kde roku 1874 zemřel. Portrétoval nejen bohaté měšťany, ale i průmyslníky, členy nižší šlechty a duchovenstva. A věnoval se i duchovní tématice. Příkladem je třeba dnes již ztracená křížová cesta ze žďárského kostela sv. Prokopa,“ doplňuje historik Stanislav Mikule.

 

Anton Johann Ferenz se v tomto domě narodil 3. června 1801. Je tak trochu paradoxem, že k dvou set desátému výročí narození umělce bude jeho rodný dům srovnán se zemí. Pokrok jde ale dál a navíc domy určené k demolici jsou dnes v havarijním stavu. „Dlouho očekávaná demolice se stane skutečností, tyto domy jsou už dlouhodobě ve strašném stavu,“ potvrzuje senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.

 

Na místě rodného domu Antona Johanna Ferenze a okolostojících tří dalších domů vznikne směrem k řece zelená plocha. „Má zde být také o něco málo rozšířena silnice,“ dodává první místostarosta Jaromír Brychta.