Na vernisáži to „vyhrály“ dětské obrázky

Na vernisáži to „vyhrály“ dětské obrázky

Originální malíř z Vysočiny, mezi jehož plátny nenajdete žádné zádumčivé krajinky ani jiné typicky vysočinské motivy, pozval skupinku lidí na vernisáž, na níž představil výsledky svého současného výtvarného snažení.

V úvodním slově připomenul nové webové stránky – http://malirsvoboda.cz/ . Pro mnohé je to velmi vítaná novinka, protože donedávna mohli umělcovi obdivovatelé vidět jeho tvorbu pouze v ateliéru nebo v některých galeriích.

Změn si návštěvníci všimli i v samotném ateliéru. Leckteré zaujala, kromě obrazů Jana Svobody i díla jeho syna, uměleckého kováře Ondřeje Svobody. Dalo by se říct, že syn otce nezapře, a také proto se kovové plastiky v místnosti plné malířských pláten cítily jako doma.

Další novinkou, která byla na vernisáži představena, byly dětské obrazy, které, jak Jan Svoboda připomenul, „nejsou určeny pro galerie, ale můžete je vidět jen u mě a připravoval jsem je pro tuto příležitost“.

Každý z návštěvníků obdržel hned v úvodu losovací lístek. Na něj pak pár šťastlivců vyhrálo zajímavé ceny z autorské dílny Jana Svobody. Mezi hosty byla i spisovatelka Věra Rudolfová, která sice štěstí v loterii neměla, ale přesto tu prožila příjemné odpoledne: „Já se s Janem Svobodou už znám hodně dlouho. Seznámila jsem se s ním v době, kdy jsem psala svou první knížku o osobnostech Vysočiny. Už tehdy jsem za ním přijela jako za člověkem, na jehož výstavách jsem několikrát byla. Tenkrát měl velice smělé plány, svého času tady chtěl dělat dokonce větrnou elektrárnu, ale z toho už asi sešlo. Nicméně mě s tím velice zaujal. To bylo období, kdy se věnoval velkým plátnům. Dnes jsem byla znovu překvapená, protože jeho malé obrázky, kterým on říká dětské, jsou velice něžné a já si je dovedu živě představit například v dívčím pokojíčku. Takže uvažuju, že bych někdy koupila takový obrázek své vnučce.“