Zbrusu nová kopule radaru na Buchtově kopci přestála křest vodou

Zbrusu nová kopule radaru na Buchtově kopci přestála křest vodou

Modrá kopule na vrcholu Buchtova kopce, ačkoliv to běžný návštěvník jen těžko pozná, září novotou. Po patnácti letech totiž musel být starý kryt vyměněn a ten nový usazen a hlavně přezkoušen.  

„V tuto chvíli začínáme měnit ještě radarovou technologii. Obal už jsme vyměnili a teď budeme měnit vnitřek,“ popisuje změny na pracovišti Řízení letového provozu České republiky, které se nachází právě na Buchtově kopci, vedoucí radiolokačního bodu Ladislav Regent.

 

Nová kopule byla vyrobena v Irsku a to proto, že jde o velmi specifický materiál, který dokáže vyhotovit pouze několik výrobců na světě. „Celá kopule je samonosná, musí vydržet velký vítr, protože jsme v extrémních podmínkách a musí být rádiově prostupná a nesmáčivá,“ dodává vedoucí radiolokačního bodu Buchtův kopec.

 

Budova, ve které se radar nachází, je významnou dominantou Českomoravské vrchoviny. Modrá kopule je dokonce jejím nejvyšším bodem. Vrchol se nachází ve výšce 838m nad mořem. „Dnes tu probíhá předávka některých instalačních prací včetně krytu, což je spojeno s akceptačním testem včetně vodní zkoušky. Měří se, když to pro laika zjednoduším, rádiová prostupnost a součástí je i zkouška vodou, která má prokázat vodotěsnost. Proto sem jedou hasiči, zásahová jednotka z Kuklíku, aby to vyzkoušeli,“ vysvětluje Ladislav Regent.

 

Celá akce trvala hasičům bez mála dvě hodiny. „Prováděli jsme dopravní a útočné vedení na kopuli radaru. Zdejší zařízení, kterým by bylo možné zátěžový test vyzkoušet, selhalo, a tak jsme byli požádáni my, zda bychom nevytvořili podmínky silného deště,“ sdělil velitel zásahové jednotky a zároveň velitel zásahu Bohdan Kalina.

 

Vytvořit silný déšť na vrcholu poměrně vysoké budovy ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled zdálo. Celá příprava zabere více než hodinu. Podle slov velitele bylo nejhorší vytažení veškerého útočného a dopravního příslušenství nahoru tubusem. „Mohli bychom sice postupovat i venkem, ale obávali jsme se, že v případě nezbytných nárazů ze stroje, které zásah doprovází, by mohla být poškozena fasáda budovy radaru nebo bychom mohli odřít tubus, což by byly zbytečné škody na majetku.

 

Zásah hasičů dopadl dobře, nová kopule prošla vodním křtem v podání kuklických hasičů bez nehody. Nahoru se podařilo dostat okolo sedmi kubíků vody, kterou hasiči čerpali nejen z vlastní cisterny, ale i z místní velkokapacitní nádrže. Celý zásah sledovalo nadšené obecenstvo složené z turistů a pracovníků Řízení letového provozu České republiky. Konečného potlesku se sice hasiči nedočkali, ale možná to bylo tím, že se všichni zúčastnění spěchali převléct do suchého. Voda vyvedená na vrchol samozřejmě podléhala zemské gravitaci a důkladně zalila i přihlížející diváky.