Bystřická fotosoutěž už začala

Bystřická fotosoutěž už začala

„Staňte se bystřickým fotografem roku 2011 aneb po Bystřicku s fotoaparátem“ – tak zní slogan nové soutěže vyhlášené městem Bystřice nad Pernštejnem, která je určena široké veřejnosti.  

Letos jsou vyhlášeny tři okruhy. Bystřicko – region kultury aneb bystřické „press photo“ - dokumentární fotografie, Bystřicko mýma očima, což je umělecká fotografie a třetí okruh je Hledání ztraceného času, které mě osobně velmi oslovilo,“ říká starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska.

Téma, které vzbudilo největší zájem bystřického starosty, je v podstatě historicko-srovnávací fotografie. „Jde srovnání staré dochované fotografie a ze stejného místa nafocené fotografie nové. Mezi oběma snímky je rozdíl třeba padesát nebo sto let,“ vysvětluje Karel Pačiska.

Pokud se v soutěži rozhodnete právě pro toto téma, je podle organizátorů zapotřebí dodat starý i nový snímek se známými údaji o původní fotografii. Pokud ve svém domácím archivu žádný ze starých snímků Bystřicka nemáte, pak je možné obrátit se na Městské muzeum Bystřice nad Pernštejnem, které bude měsíc co měsíc uveřejňovat několik zajímavých historických fotografií ze svých sbírek v měsíčníku Bystřicko.

Jestliže se budete zabývat fotografií dokumentární, pak vězte, že tu je možné pořídit na kulturních a společenských akcích v uvedeném regionu. Pod pojmem umělecká fotografie se zase schovávají snímky Bystřicka, místní krajiny, přírodních krás nebo architektury.

Uzávěrka soutěže se dělí na letní, podzimní a zimní, z nichž první bude vyhlášena poslední den v srpnu, podzimní koncem října a poslední část soutěže bude ukončena 31. prosince. „Do odborné poroty jsme získali velmi prestižního fotografa, svou účast nám přislíbil profesor Jindřich Štreit, který v Bystřici už několikrát vystavoval a podle našeho názoru je to velmi renomovaný fotograf této doby,“ netají se spokojeností bystřický starosta.

A co čeká výherce? „Bude cena veřejnosti, cena starosty města i odborné poroty,“ láká amatérské nadějné umělce Karel Pačiska. Mimo jiné jsou připraveny fotografické brašny, publikace Večery s fotografy nebo roční předplatné časopisů s fotografickou tématikou. Více informací na http://www.fotosoutez-bystricko.cz/.