Na sněženském jarmarku vystoupili šermíři i mužoreti

Na sněženském jarmarku vystoupili šermíři i mužoreti

Neobyčejně pestrá nabídka zboží a současně bohatý kulturní program byl k dispozici návštěvníkům Tradičního řemeslného jarmarku ve Sněžném.

Jarmark – to je především množství netradičních výrobků, za kterými stojí za to vydat se i několik desítek kilometrů. A pokud je vše ještě doplněno jedinečnou pastvou pro oči a uši, pak je možné strávit na takovém místě i několik hodin. Právě ve Sněžném bývá rok co rok opravdu na co koukat.

Mužoreti, chůdaři, skupina historického šermu Flamberg ze Žďáru nad Sázavou, kapela Klapeto z Hranic na Moravě, kejklíř, orientální tanec,“ vypočítává Ladislav Konvičný z pořádající produkční a umělecké agentury Morgenstern a dodává: „, Chceme prostě bavit lidi. Jsme tady už sedmý rok a za sedm let jsme to dotáhli tak daleko, že sem za námi chodí okolo dvou a půl tisíce diváků a těší se na to.“

Na sněženeckém náměstíčku se tak návštěvníci mohli setkat s nesmiřitelnými Monteky a Kapulety a dalšími divadelními postavami.  Chybět nemohl ani Cyrano z Bergeracu, který s grácií svůj širák odhazoval v dál a bojoval do posledního dechu s veršem na rtech.

Dramatické scény poněkud oživilo vystoupení mužoretů - skupiny složené ponejvíce z postarších pánů. „Jsme souborem mužoretů českých. Viděli jsme, jak ta děvčata skotačí, a řekli jsme si, že jim ukážeme, k jaké dokonalosti mohou mažoretky svůj sport dotáhnout. Většina z nich musí ještě opravdu hodně trénovat, aby docílila naší dokonalosti,“ vysvětluje se vší skromností vznik umělecké skupiny Art rosa její impresário Petr Vyskočil. Dvanáct mužů v černém „stejnokroji“ je většinou důchodcovského věku. Ale, jak sami přiznávají, je mezi nimi i pár mladíků, kteří jim kazí věkový průměr.

Mužoreti mají skvěle secvičené vystoupení, které by jim i leckteré mnohem mladší mažoretky mohly závidět. A tajemství jejich úspěchu? „Vede nás třicetiletá dáma, profesionální mažoretka, paní Gábina Festová z Hořic. Ta nám dělá i choreografii a hlavně to s námi natrénovala. Když na našich zkouškách paní Festová není, tak muži nechtějí trénovat a naříkají, že nemůžou. A když tam je, tak najednou všichni můžou,“ prozrazuje Petr Vyskočil. Díky pečlivému tréninku a malinko upravenému Slovanskému tanci od Antonína Dvořáka si mužoreti z Hořic z Podkrkonoší troufnou i na kankán.

Diváci a nakupující měli co dělat, aby obsáhli vše, co sněženský jarmark nabízel. Jednou z atrakcí byli i vystavení veteráni – motocykly, automobily a dokonce i pár pradědečků traktorů. A kdo byl unaven, mohl se posadit na lavičku a posilnit se jídly a nápoji nejrůznějšího druhu a různorodých chutí. Na své si tu přišli malí i velcí a ani občasná sprška z nebe nemohla jarmark pokazit.