Jabkobraní

Jabkobraní

Protože, vzhledem ke klimatickým podmínkám, není možné žádat po Vysočině vinobraní, a protože se trnkobraní věnuje už jen pár skalních příznivců těchto trpkých plodů, musíme vzít zavděk jabkobraním.

Letošní krásné babí léto jakoby přímo vybízelo svým slunečným počasím ke sběru jablek a jejich zpracování. Něco na uskladnění a ty padané samozřejmě zmoštujeme. Najdou se sice velké moštárny, které vám za mírný poplatek vyrobí z jablek mošt, ale není nad to si tento zlatavý mok vyrobit sami. Takže prvním krokem je jablka nasbírat.

Poté je umyjeme, popřípadě vykrájíme a můžeme přistoupit k drcení. Vzniklý polotovar dáme následně do lisu a za pomoci silného muže se z něj snažíme dostat co nejvíce šťávy.

Ještě přecedit a můžeme si připít na zdraví.

P.S.: S rulandským šedým nebo veltlínským zeleným se to sice rovnat nemůže, ale zato to mohou pít i děti! No a pokud se vám tento proces zdá nedokončený, stačí nechat lektvar vykvasit a navštívit nejbližší pálenici!